vrijdag, 20. november 2009 - 9:16

45 Banen weg door vertrek Spyker Cars

Zeewolde

Spyker Cars, fabrikant van exclusieve sportwagens, stopt volgend jaar met het maken van auto’s in Zeewolde.

De volledige productie wordt overgeplaatst naar Engeland. “Bijzonder spijtig”, reageert CNV-bestuurder Peter de Ridder. “Nederland verliest hiermee een fameuze autofabrikant. Bovendien raken ten minste 45 mensen hierdoor hun baan kwijt.”

De directie van Spyker maakte het besluit vrijdagmorgen bekend. De medewerkers zijn zojuist geïnformeerd. De Ridder betreurt de beslissing, maar zal zich er niet tegen verzetten. “We weten dat Spyker al jaren verlies draait, eigenlijk al vanaf het begin. Je hoopt natuurlijk dat er een keer zwarte cijfers geschreven kunnen worden. Maar helaas, dat zit er kennelijk niet in.”

Gefaseerd

De komende periode wordt de productie van de Spyker-wagens overgeheveld naar Coventry (Engeland). “Dat gebeurt gefaseerd”, zegt De Ridder. “De eerste groep van 45 werknemers staan al binnen twee maanden op straat. In de loop van volgend jaar gaan mogelijk nog meer banen verloren. In Zeewolde blijven dan alleen nog een sales-, logistiek- en marketing-afdeling over, in totaal hooguit veertig mensen.”

De Ridder heeft met Spyker afspraken gemaakt over een sociaal plan. De werknemers kunnen rekenen op een vertrekvergoeding en hulp bij het vinden van een andere baan. “Ik hoop dat deze mensen voor de metaalsector behouden blijven. Het zijn tenslotte vakmensen, met een dikke plus. Via het opleidings- en ontwikkelingsfonds van de metaalsector gaan we zeker proberen om deze mensen weer aan een goede baan te helpen. Maar ja, het is wel slikken voor de mensen. Als je gewend bent om aan zoiets moois als een Spyker te sleutelen, doet het wel pijn als je daar afscheid van moet nemen.”
Provincie:
Tag(s):