vrijdag, 6. november 2009 - 9:22

Chronisch vermoeidheidssyndroom niet tussen de oren

Een doorbraak in het onderzoek naar het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS): Amerikaanse wetenschappers ontdekten onlangs dat tweederde van de patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom is besmet met het XMRV-virus.

Hiermee denken de onderzoekers te kunnen bewijzen dat ME/CVS, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet tussen de oren zit maar een lichamelijke oorzaak heeft.

De onderzoekers bekeken het bloed van 101 deelnemers met ME/CVS en ruim 200 gezonde proefpersonen. Bij tweederde van de ME/CVS-patiënten was het XMRV-virus actief, terwijl slechts vier procent van de gezonde mensen geïnfecteerd was.

De onderzoekers zagen dat het XMRV-virus bij gezonde mensen geen eiwitten produceert. Daarom reageert het afweersysteem van deze personen ook niet op de indringer. Bij mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom ligt dat anders. Bij hen maakt het virus actief eiwitten aan en deelt en verspreidt het zich. Het lichaam reageert hierop door een specifieke afweer tegen XMRV in te schakelen. Met heftige lichamelijke afweerreacties en besmetting tot gevolg.

Naar schatting één procent van de wereldbevolking lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. De ziekte kenmerkt zich door een slopende vermoeidheid die vele jaren kan aanhouden. De ziekte is lastig te behandelen zolang de oorzaak onduidelijk blijft. De ME/CVS-Stichting Nederland is de patiëntenorganisatie voor mensen met ME of het chronisch vermoeidheidssyndroom.
Categorie:
Tag(s):