maandag, 15. maart 2010 - 18:44

Agent vervolgd voor aanrijding bij aanhouding

Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam vervolgt een politieambtenaar van het korps Amsterdam-Amstelland voor zijn optreden bij de aanhouding van een 25-jarige man in Amsterdam.

Op 6 oktober 2009 werd een winkelier in zijn bloemenzaak op de Haarlemmerweg overvallen door twee mannen. Onder bedreiging van een vuurwapen werd een onbekend geldbedrag meegenomen.
Na melding van de overval zagen agenten in die buurt een man lopen die voldeed aan het signalement. Toen hij werd aangesproken ging hij er rennend vandoor. Vervolgens is met een politieauto de achtervolging ingezet om de man te kunnen aanhouden. Op enig moment heeft de politieman de controle over de auto verloren en heeft een aanrijding met de man plaatsgevonden, waarbij hij ernstig gewond raakte.

De rijksrecherche werd ingeschakeld om een onderzoek in te stellen naar de rol van de politieagent die de auto bestuurde.

Na dit onderzoek is het OM tot de conclusie gekomen dat er grond is voor strafrechtelijke vervolging. De politieagent zal gevaarlijk rijgedrag ten laste worden gelegd.

Het OM is zich ervan bewust dat het onderzoek lang heeft geduurd. Deze lange duur is uit een oogpunt van zorgvuldigheid te verklaren. Maar het is ook duidelijk dat die lange duur op het slachtoffer en de betrokken politieambtenaar gedrukt heeft.

Het OM heeft de vervolgbeslissing persoonlijk toegelicht aan de moeder van het slachtoffer. Ook de betrokken politieambtenaar is geïnformeerd.
Provincie:
Tag(s):