woensdag, 31. maart 2010 - 15:46 Update: 08-07-2014 1:05

Internationaal forum in Assen rond bouw revolutionaire radiotelescoop

Assen

Astronomen, ondernemers, beleidsmakers en politici uit de hele wereld zijn in de periode 9 tot en met 16 juni in de Drentse hoofdstad Assen en omgeving om daar samen plannen uit te werken en informatie uit te wisselen rond de bouw van een revolutionaire nieuwe radiotelescoop: Square Kilometer Array.

Hoofdthema van het astronomencongres en alles wat daaromheen georganiseerd wordt, is de realisatie van een nieuwe revolutionaire radiotelescoop, de Square Kilometer Array, alweer een grote stap verder dan de telescoop LOFAR. Het totale ontvangstgebied voor de SKA is ongeveer één vierkante kilometer, waardoor de telescoop 50 keer gevoeliger is en 10.000 keer sneller dan huidige radiotelescopen.

Het Internationale SKA Forum is een belangrijke gelegenheid om de Europese en mondiale samenwerking rond de SKA verder te ontwikkelen. De keuze voor Nederland als gastland van de conferentie bevestigt de vooraanstaande positie die ons land internationaal heeft op het gebied van de radioastronomie.

Het is de eerste keer dat in Europa een dergelijk congres wordt gehouden, wat mede te danken is aan de kansen die vanuit de Europese Unie worden gezien om via het project de positie van Europa bij dit soort technologische ontwikkelingen verder te verstevigen. Eerdere congressen waren in Zuid-Afrika en Australië.

Ingebruikname LOFAR
Onderdeel van de ontmoeting van astronomen en andere betrokkenen bij het onderzoek van de ruimte is de officiële ingebruikname van de LOFAR telescoop nabij het dorp Exloo op zaterdag 12 juni, waarvoor een bijzonder programma wordt opgesteld.

Een week lang informatie uitwisselen en discussiëren tijdens de Astronomy Meeting in en rond het conferentiecentrum Hof van Saksen bij het dorpje Nooitgedacht mondt uit in het International SKA-forum in de TT-hall in Assen op 15 juni.

Een breed opgezette conferentie waarvoor apart nog meer wetenschappers, politici en anderen uit verschillende werelddelen naar ons land reizen. Organisatoren ASTRON en NWO verwachten honderden deelnemers voor de conferentie, onder wie de top van de internationale radiosterrenkunde, beleidsmakers en wetenschapsfinanciers die wereldwijd betrokken zijn bij de SKA.
Categorie:
Tag(s):