zondag, 12. september 2010 - 16:17 Update: 08-07-2014 1:02

Schilder doet wat Feyenoord nalaat en bezorgt NAC de zege

Breda

(Elfvoetbal) Zonder goed te spelen, heeft NAC Breda zondagmiddag drie punten gepakt. De ploeg van John Karelse was bijna de gehele wedstrijd de mindere van Feyenoord, maar de Rotterdammers verzuimden te scoren. Robbert Schilder deed dat in de slotfase wel twee keer: 2-0.

Feyenoord was de bovenliggende partij in Breda, maar toonde zich - niet voor het eerst dit seizoen - niet doortastend genoeg. De combinaties liepen goed tot aan het strafschopgebied, daarna ontbrak het vaak aan een goede laatste pass.

Typerend was dat twee Rotterdamse verdedigers in de eerste helft het dichtst bij een treffer waren. Ron Vlaar kegelde na een kwartier een vrije trap net naast en Tim de Cler vond na ruim een half uur Jelle ten Rouwelaar op zijn weg.

NAC werd pas op slag van rust voor het eerst gevaarlijk. Matthew Amoah ontsnapte voor de eerste keer aan de aandacht van de sterk spelende Vlaar en André Bahia, maar zijn kopbal werd gekeerd door Rob van Dijk. Ook in de tweede helft had NAC aanvankelijk weinig in te brengen. De thuisploeg hield vooral tegen en probeerde er snel uit te komen, maar Van Dijk werd maar zelden op de proef gesteld.

Zijn collega Ten Rouwelaar zag vaker gevaar op zich afkomen, maar hoefde ook niet heel vaak reddend op treden. Slechts toen Fedor Smolov het van afstand probeerde, moest de Bredase doelman ingrijpen. De Russische spits was nog twee keer gevaarlijk, maar schoot even zo vaak voorlangs.

Met Luc Castaignos in de plaats van Smolov hoopte Been in de laatste tien minuten toch nog voor de gewenste goal te kunnen zorgen. Tot ontzetting van de oefenmeester viel de treffer echter aan de andere kant. Invaller Anthony Lurling gaf de bal mee aan de mee opgekomen linksback Schilder, die met een geplaatste bal Van Dijk verraste in de korte hoek: 1-0.

In blessuretijd maakte de linkspoot er ook nog 2-0 van. Nadat invaller Bruno Martins Indi de doorgebroken Amoah had vastgehouden en met rood was vertrokken, dompelde Schilder Feyenoord uit een vrije trap nog meer in rouw.