vrijdag, 21. februari 2014 - 9:20 Update: 03-07-2014 0:41

Ajax in eigen huis afgedroogd door Red Bull Salzburg

Foto van speler Ajax | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van speler Ajax | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

(ELF-Voetbal) Ajax-trainer Frank de Boer liet eerder vandaag weten liever de Europa League te veroveren dan landskampioen te worden. Dat gaat een heel lastig verhaal worden, aangezien de Amsterdammers vanavond op eigen veld met 0-3 werden verslagen door Red Bull Salzburg.

Vlak voor aanvang van het duel kreeg de Amsterdamse formatie een domper te verwerken, want Lasse Schone raakte in de warming-up geblesseerd aan zijn enkel. Over de ernst van zijn kwetsuur is nog niets bekend, maar zijn plekje werd overgenomen door Kolbeinn Sightorsson.
Heracles Almelo-middenvelder Simon Cziommer, die zelf ook jaren het shirt van Red Bull Salzburg droeg, zei het voor de wedstrijd al: "Als Ajax Red Bull onderschat, gaat het fout voor Ajax." Of het met onderschatting te maken had valt moeilijk te zeggen, maar dat Ajax vrij weinig had in te brengen was duidelijk.

Eerste helft
Maar de Ajacieden kwamen er vanavond totaal niet aan te pas. De eerste grote kans was voor de Oostenrijkers, nadat de bal vanuit een vrije trap perfect werd bezorgd bij Andre Ramalho. Maar hij haalde onbesuisd uit en zijn inzet ging torenhoog over. Tien minuten later was het wel raak. Joël Veltman maakte een sliding en scheidsrechter Clement Turpin kon niets anders doen dan naar de stip wijzen. Jonathan Soriano ging achter de bal staan en liet Ajax-goalie Jasper Cillessen kansloos. Met een laag schot in de linkerhoek zette hij de 0-1 op het scorebord. Na ruim twintig minuten was het alweer raak, nadat Sadio Mane Cillessen omspeelde en de bal in een leeg doel werkte. Een bittere pil voor Ajax.

De ploeg uit Salzburg ging vrolijk verder met waar het mee bezig was en profiteerde optimaal van het balverlies van Ajax. Tien minuten voor de thee kreeg Soriano een geweldige ingeving. Hij zag dat Cillessen te ver voor zijn doel stond en vanaf vijftig meter zette hij de doelman te kijk. Onder begeleiding van een luid fluitconcert zocht Ajax de kleedkamer op. Ruststand: 0-3.

Tweede helft
Ook in het tweede bedrijf lukte het Ajax niet om de krachten te bundelen en nog een resultaat neer te zetten. Ballen kwamen niet aan en wanneer de bal eenmaal was veroverd, raakte Ajax deze ook weer binnen een mum van tijd kwijt. Peter Gulacsi, de doelman van Red Bull Salzburg, kende een rustige avond en hoefde amper werk te verrichten. In de slotminuut werd hij toch nog even getest, toen Siem de Jong de 1-3 probeerde te forceren.

Over een week staat in Oostenrijk de return op het programma. Aan Ajax de taak om dan van betere huize te komen, anders zit het Europa League-avontuur erop.

Categorie:
Tag(s):