maandag, 25. augustus 2014 - 9:52 Update: 25-08-2014 11:59

Dubbel onderzoek gezondheidsrisico’s voormalig Defensiepersoneel

Minister laat twee onderzoeken uitvoeren gezondheidsrisico’s voormalig Defensiepersoneel
Foto: Archief bon
Den Haag

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert laat 2 onderzoeken uitvoeren naar de gezondheidsrisico’s van werken met gevaarlijke stoffen. De aanleiding is de melding van gezondheidsklachten. Die kwamen van voormalig Defensiepersoneel van de Prepositioned Organizational Material Storage (POMS)-sites. Hennis neemt de meldingen zeer serieus.

Het eerste onderzoek betreft het verzamelen van historische gegevens over het werk op de POMS-sites. Daarvoor raadpleegt het ministerie archieven tot tientallen jaren terug. Ook voormalig personeel wordt gevraagd naar eventueel belangrijke informatie. Deze interne inventarisatie is eind dit jaar afgerond, zo verwacht de minister.

Onafhankelijke toetsing
Op basis daarvan beoordeelt een onafhankelijk instituut of er sprake was van normoverschrijdingen. Het toetst eveneens of er een verband is tussen de ziektebeelden en de mate van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Ook gaat de instantie na of er voldoende beschermingsmaatregelen zijn genomen.

Op verzoek van Hennis onderzoekt de GGD Zuid-Limburg de huidige werkveiligheid op de voormalige POMS-sites. Ook die resultaten verwacht ze eind dit jaar.

Onderzoek kost tijd
De bewindsvrouw begrijpt dat oud-personeel dat kampt met gezondheidsklachten de onderzoeken tijdrovend vindt. Maar het onderwerp is complex en strekt zich uit over vele jaren, zo schrijft ze in haar brief aan de Tweede Kamer. Ze benadrukt dat zorgvuldigheid voorop staat.

Als sprake is van een relatie tussen het werk voor Defensie en de gezondheidsklachten neemt Hennis haar verantwoordelijkheid. 'Individuele verzoeken tot schadevergoeding zal ik dan in behandeling nemen', aldus de minister.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):