zondag, 26. januari 2014 - 17:05 Update: 03-07-2014 0:43

Marineschepen naar Somalië en Caribisch gebied voor bestrijden piraterij en drugssmokkel

Hr. ms. Evertsen | Defensie
Foto: Defensie
Den Helder

De marineschepen Zr. Ms. Evertsen en Zr. Ms. Zeeland vertrokken vanmiddag uit thuishaven Den Helder.

De Evertsen gaat piraterij bestrijden voor de kust van Somalië. De Zeeland wordt de komende maanden ingezet voor counterdrugsoperaties in het Caribisch gebied.

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen maakt de komende 4 maanden deel uit van de antipiraterij missie Ocean Shield in de wateren rond Somalië. Deze maritieme NAVO-missie richt zich primair op het terugdringen van piraterij en het beschermen van kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden en het Somalisch Bassin. De Evertsen heeft daarvoor ook een NH-90 aan boord en een speciaal boardingteam van het Korps Mariniers. Nederland levert al sinds 2008 een bijdrage aan de bestrijding van piraterij.
Cariben

Het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland gaat de komende 4 maanden naar het Caribisch gebied als stationsschip. Naast maritieme presentie, bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het uitvoeren van counterdrugsoperaties en kustwachttaken voor zowel de Koninklijke Marine als voor de Kustwacht Caribisch gebied.

Het schip heeft in deze periode de beschikking over een Cougar-transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando. En route naar het Caribisch gebied doet de bemanning nog mee aan een rampenoefening in het Britse Plymouth. Hierin wordt de bemanning voorbereid op het verlenen van noodhulp na een orkaanpassage.
 

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):