maandag, 17. november 2014 - 15:06 Update: 17-11-2014 19:11

Nederlander Boyan Slat krijgt VN-milieuprijs voor plasticvrij maken oceanen

VN-milieuprijs voor Nederlander (20) Boyan Slat
Foto: TheOceanCleanUp.com
Delft

De Nederlandse Boyan Slat (20) heeft de prestigieuze milieuprijs van de Verenigde Naties, de Champions of the Earth Award, gekregen voor zijn ‘inspirerende inspanningen’ om de oceanen plasticvrij te maken. Slat is daarmee de jongste ooit die deze prijs in de wacht heeft gesleept.

Slat bedacht een haalbare oplossing voor het opruimen van al het drijvend plastic afval in de oceanen en bewees met een haalbaarheidsstudie de efficiëntie en financiële levensvatbaarheid van zijn plan. 

The Ocean Cleanup, zoals zijn project heet, heeft inmiddels via crowdfunding al meer dan 2,1 miljoen dollar opgehaald om zijn droom te verwezenlijken. Slat onderzocht, samen met een team van meer dan 100 internationale experts of zijn plan kans van slagen heeft. 

Concept

Het concept dat Slat bedacht maakt gebruik van de natuurlijke oceaanstromen en de winden om het plasticafval te vervoeren naar een verzameling platform. In plaats van het gebruik van de netten en schepen om het plastic uit het water te verwijderen, zijn solide drijvende barrières gebruikt waardoor de levende dieren in en op het water hier geen last van hebben. Naar verwachting kan met de inzet van het systeem binnen 10 jaar tijd bijna de helft van het plasticafval uit de Great Pacific worden verwijderd.

Categorie:
Provincie: