donderdag, 11. januari 2007 - 17:05

Eiwit kan invaliditeit bij MS-patiënten voorspellen

Amsterdam

Recent onderzoek van het MS Centrum Amsterdam van VU medisch centrum richtte zich op de aanwezigheid van afbraakproducten van beschadigde zenuwen. Het blijkt dat als deze eiwitten in hoge mate in het bloed en hersenvocht van MS-patiënten aanwezig zijn, de neurologische schade – en daarmee hun invaliditeit – drie jaar later is toegenomen. Dit heeft het MS Centrum Amsterdam donderdag bekendgemaakt.

Multipele sclerose (MS) is een chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel. Patiënten kunnen last krijgen van vertroebeld zicht, tintelingen in ledematen of evenwichtsverlies. Hoe de ziekte zich ontwikkelt, verschilt per patiënt. Het is dus moeilijk te voorspellen of iemand uiteindelijk wel of niet in een rolstoel belandt.

Mensen met MS hebben ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg die de werking van de zenuwen verstoren. Daarnaast treedt er ook beschadiging van de zenuwen op. Wat er zich preciés in de hersenen afspeelt is echter moeilijk te achterhalen. Met MRI-scans kan de aanwezigheid van ontstekingen wel worden aangetoond, maar schade aan de zenuwen zelf blijft onzichtbaar.

Neuroloog in opleiding Judith Eikelenboom ging op zoek naar biologische markers die de zenuwschade wel kunnen weergeven. Deze biologische markers zijn eiwitten die vrijkomen als zenuwen zijn beschadigd. De aanwezigheid van deze eiwitten in lichaamsvloeistoffen van mensen met MS vergeleek zij met de mate van invaliditeit en MRI-beelden van deze patiënten.

Duidelijk werd dat als er veel van deze eiwitten aanwezig zijn, de patiënten slechter scoren op coördinatietests en hun MRI-beelden meer ontstekingen in de hersenen laten zien. Bovendien blijkt dat MS-patiënten met een hoog gehalte aan deze eiwitten er drie jaar later slechter aan toe zijn dan patiënten met minder afbraakproducten.

Met deze bevindingen kunnen er diagnostische tests worden ontwikkeld, waardoor verschillende subtypen van MS bepaald kunnen worden, zoals MS-patiënten met en zonder zenuwschade. Hierdoor zijn de patiënten beter voorbereid op het verloop van hun ziekte en kan hun wellicht therapie op maat aangeboden worden. Uiteindelijk leidt dit tot verhoging van de kwaliteit van leven van mensen met MS.
Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt door subsidie van de Stichting MS Research.
Provincie:
Tag(s):