vrijdag, 25. mei 2012 - 18:05

Omvangrijke verkeerscontrole langs oostgrens: Korridorfahndung

Regio

De verkeersveiligheid vergroten en de criminaliteit bestrijden langs de Nederland/Duitse grens. Dat was het doel van een omvangrijke internationale controle die van donderdag 24 op vrijdag 25 mei 2012 plaatsvond. Van Groningen tot Aken kwamen politiemensen en diverse partners in actie.

Aan deze zogeheten Korridorfahndung werd aan Nederlandse kant deelgenomen door de Koninklijke Marechaussee, de Douane en de politieregio’s Groningen, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland Midden. Aan de Duitse kant werkten de Bundespolizei, de Zoll en de politiekorpsen van de bondslanden Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen en Sachsen mee. Deze keer werd ook door de Poolse politie controles uitgevoerd.

Het zwaartepunt van deze controle lag op de bestrijding van de criminaliteit met betrekking tot verdovende middelen, vreemdelingenwetgeving en mensenhandel. Er werd extra gecontroleerd op georganiseerde criminaliteit en autodiefstallen. Uiteraard kregen ook verkeersdelicten, zoals rijden onder invloed van alcohol/drugs, de aandacht.

Door controles aan de grens op de verkeeraders en controles in het achterland aan beide zijden van de grens werd een grote pakkans bereikt.
De coördinatie van deze grote controle lag bij een coördinatieteam, bestaande uit medewerkers van de deelnemende opsporingsinstanties. Dit coördinatieteam was gehuisvest in het hoofdbureau van politie in Osnabruck. Zij coördineerde (waar nodig) de samenwerking en verzorgde de contacten tussen de verschillende opsporingsinstanties. De samenwerking tussen de deelnemende instanties verliep goed. Aan deze actie werkten ruim 850 opsporingsambtenaren mee, waaronder ruim 100 Nederlandse agenten.

De resultaten van deze internationale controle waren als volgt:
Gecontroleerde voertuigen: 7086
Gecontroleerde personen: 9383
Strafbare feiten m.b.t. de Opiumwet: 43
Strafbare feiten m.b.t. de vreemdelingenwetgeving: 25
Overige strafbare feiten, zoals valsheid in geschrifte: 21
Rijden onder invloed van alcohol/drugs: 21
Rijden zonder geldig rijbewijs: 20
Aanhoudingen: 26
Bloedproeven: 9
Ademanalyses: 6
Ademtest op straat: 1814
Inbeslaggenomen voorwerpen: 24
Geïnde geldboetes: 36
Overtredingen Wet Mulder: 275
Rapporten: 32
Overige: 442
Geïnd geldbedrag: 10.599,01


Inbeslaggenomen voorwerpen:
1 valmes, 1 luchtdrukgeweer, 1 taser, 1 vals Servisch rijbewijs
Inbeslaggenomen verdovende middelen:
1238 gram marihuana, 1 gram hash, 0,5 gram cocaine, 506 gram heroine en 8 joints.

Bij de controle op de Duitse autosnelweg BAB280 (ligt ter hoogte van Groningen) werden door de Bundespolizei de volgende bijzonderheden geconstateerd:
- Een 36-jarige man met de Duitse nationaliteit had in zijn auto een zwart valmes, merk Smith & Wesson bij zich. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt. Het mes werd inbeslaggenomen.
- Een 22-jarige Nederlander had een luchtdrukgeweer met meer als 7,5 joule bij zich. De benodigde papieren bezat hij niet. Tegen deze persoon wordt proces-verbaal opgemaakt en het geweer werd in beslaggenomen.
- Een persoon met de Duitse nationaliteit had een taser zonder goedkeuringsteken bij zich. Deze persoon kreeg een waarschuwing en het apparaat werd inbeslaggenomen.

Op de parkeerplaats Aachener Land in de buurt van Aken werd een persoon met onbekende nationaliteit aangehouden omdat hij in het bezit was van 506 gram heroïne. Bij het aansluitende onderzoek in de woning werd nog een kleine hoeveelheid heroïne en 3000 euro inbeslaggenomen.
Op de B57 in de buurt van Aken (Duitsland) werd een 56-jarige Belg van Pakistaanse afkomst in zijn taxi staande gehouden. Hij vervoerde 4 Pakistaanse mannen in de leeftijd van 20, 22, 25 en 26 jaar. Deze 4 personen hadden geen papieren en verblijfsvergunning. De 56-jarige Belg werd aangehouden voor mensensmokkel. Tijdens de verhoren vroegen de 4 Pakistanen asiel aan in Duitsland. Zij werden overgedragen aan de betreffende instantie.
Op de Duitse autosnelweg BAB30 werd een 36-jarige Braziliaanse staatburger gecontroleerd, die samen met 3 Braziliaanse dames in de leeftijd van 25, 34 en 36 jaar Duitsland in wilde reizen. Uit het onderzoek bleek dat de 3 dames al sinds 2010 illegaal in Nederland verbleven. De 36 jarige Braziliaan werd aangehouden voor mensensmokkel.

Op de Duitse Bondsstraat B402 werd een 48-jarige Rus staande gehouden en gecontroleerd. Uit het onderzoek bleek dat de Rus nog 6 maanden gevangenisstraf moest uitzitten, vanwege 2 x rijden zonder rijbewijs. Hij is overgebracht naar de gevangenis in Meppen.

Op de A67 werd door de douane een Roemeense touringcar gecontroleerd die op weg was naar Amsterdam. Achter deze bus zat een aanhangwagen. Bij controle bleek dat deze aanhangwagen vol zat met pakketpost. Controle van een aantal pakketten leverde alcoholhoudende drank op, mogelijk zelf gestookt. Een vervolgonderzoek zal in Amsterdam worden ingesteld.

Op de A67 werd tijdens de controle door de Koninklijke Marechaussee de volgende bijzonderheden geconstateerd:
- Een 29-jarige in België wonende persoon was in het bezit van een vals Servisch rijbewijs. Het rijbewijs werd inbeslaggenomen en het onderzoek loopt nog.
- Een vrouw uit Georgië werd gecontroleerd. Zij bleek hier illegaal te zijn. Zij was tevens in het bezit van een asielaanvraag voor Frankrijk. Ook hier wordt nog een nader onderzoek ingesteld.
- Tijdens de Korridorfahndung werd een 20-jarige illegale man van Turkse afkomst gecontroleerd. Zijn asielaanvraag in België was afgewezen. Een onderzoek wordt ingesteld.
Provincie:
Tag(s):