vrijdag, 4. juli 2008 - 20:51 Update: 27-10-2018 9:44

2000ste 'hork' gemeld

Tilburg

Sinds 2005 is bij de politie Midden - en Westbrabant een hulplijn voor politiemensen die een verkeersgevaarlijke overtreding zien en die willen bekeuren, maar dat op dat moment niet kunnen. Vandaag is een rechercheur van de Divisie Recherche in het zonnetje gezet. In juni deed hij via het speciaal intern telefoonnummer de 2000ste melding. En daarmee beleefde het speciale meldpunt een hoogtepunt. Agenten kunnen bij deze 'Horkenlijn' een overtreding melden en inspreken. De melding wordt achter de schermen verwerkt tot een bekeuring en binnen twee weken valt de bon bij de overtreder op de mat.

Op deze manier wil de politie een extra impuls geven aan de aanpak van agressieve weggebruikers.

Regelmatig ergeren weggebruikers zich aan het verkeersgedrag van anderen. Nog snel even een rood verkeerslicht meepikken, vakindeling niet aanhouden, inhalen op plaatsen waar dat niet mag, slalommend om voetgangers heen op een voetgangersoversteekplaats en dergelijke. Velen zullen deze gevaarlijke situaties herkennen.

Ook politiemensen -in diensttijd of daarbuiten- worden regelmatig geconfronteerd met dergelijke 'horken' in het verkeer. Ergernis alom, zowel bij de politiemensen als ook bij de burgers die getuige zijn geweest van (extreem) gevaarlijk en/of irritant rijgedrag.

De beste reactie op zo' n 'horkenovertreding' is nog altijd het staande houden van de persoon en deze ter plekke een bekeuring geven. Maar, in een aantal gevallen is dat niet mogelijk omdat bijvoorbeeld iets anders prioriteit heeft of omdat de vogel al gevlogen is. Dat is veelal het geval bij politiemensen die door hun specialistisch werk bij andere afdelingen, zoals recherche, vreemdelingenpolitie, milieu, technische recherche e.d, wel bevoegd zijn om te bekeuren, maar het afwerken van een bekeuring vaak verleerd hebben. En daarvoor functioneert sinds 2005 de 'Horkenlijn': een intern telefoonnummer dat alleen door de bevoegd opsporingsambtenaar gebruikt kan worden. De top drie van meest gemelde overtredingen is door rood rijden, rijden op de vluchtstrook en rechts inhalen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):