zaterdag, 9. april 2011 - 13:13 Update: 11-09-2018 13:51

Bloedbad veroorzaakt door 24-jarige Tristan van der V. uit Alphen

Alphen aan den Rijn

Rond 12.15 uur is er zaterdag een schietpartij geweest in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn. De zelfmoordactie eist 7 doden en 16 gewonden.

Kijk voor de updates van zondag hier(1) en hier(2)

Zaterdag:
update 23.50uur
Bewoners van de winkelcentra's Atlas en Herenhof mogen terug naar hun huis. De politie heeft de gebieden vrijgegeven. Er zijn geen explosieve aangetroffen zoals wel in de brief van de dader werd gedreigd. Met bewoners van winkelcentrum Aarhof wordt nu gekeken op welk moment zij ook naar huis kunnen.

update 22.30 uur
De lichamen van de slachtoffers liggen nog steeds op de plaats van het incident. Dit is vanwege het forensische onderzoek dat nog bezig is.

Mensen die vragen hebben over familie kunnen bellen met het telefoonnummer 0800 1351. Dit nummer sluit zaterdag om 00.00 uur. Zondag is het telefoonnummer van 08.00 tot 22.00 uur bereikbaar.

Voor winkeliers en ooggetuigen wordt er zondag een informatiebijeenkomst gehouden. Hoe laat en waar dat is wordt nog bekend gemaakt.

update 21.00 uur
De dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn is de 24-jarige man. Hij was lid van een schietvereniging. Hij had een vergunning om 5 wapens thuis te hebben. Hij had 3 wapens. Het is nog niet bekend of hij heeft geschoten met een van deze wapens waarvoor hij een vergunning heeft. Het onderzoek naar het wapen waarmee is geschoten loopt nog.

Voor het winkelcentrum waar hij heeft geschoten stond zijn auto. In zijn auto is een brief aan de politie aangetroffen waarop stond dat in drie andere winkelcentra in Alphen explosieven zouden liggen. Dit is de reden geweest voor de ontruiming van deze winkelcentra. Op de foto is te zien hoe de explosieven opruimingsdienst de EOD de brief uit het voertuig vist. De politie is momenteel nog bezig onderzoek. Het streven is om de drie ontruimde winkelcentra vanavond weer vrij te geven. In de woning van de verdachte is een huiszoeking gedaan. Over de resultaten is nog niets bekend.

Er is inmiddels een condoleanceregister geopend.
Het telefoonnummer van slachtofferhulp is zondag van 12.00 tot 16.00 uur nog bereikbaar. Het telefoonnummer is 0900 - 0101.

update 20.55 uur
De dader van het schietincident heeft geen militaire achtergrond. Wel was hij lid van een schietvereniging. De ouders van de dader zijn ongedeerd.

update 18.30 uur
Het aantal slachtoffer is inmiddels bijgesteld naar 7 personen.

Er zijn nog drie opvanglocaties geopend (naast De Bron) voor mensen uit de woningen boven en nabij de ontruimde winkelcentra:
De Lichtkring, Americalaan 91
Gebouw Nabij, Lauraplein 2
Het Kasteel, Concertweg 1

Het telefoonnummer van slachtofferhulp (0900 0101) is overbelast. Mensen die geen gehoor krijgen moeten het op een later tijdstip nog eens proberen. Tot zaterdagavond 21:00 uur is het nummer bereikbaar.


update 18.00 uur
Er is een landelijk informatienummer geopend voor mensen die vragen hebben over de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Het telefoonnummer is 0800 1351. Het publieksnummer van de gemeente komt daarmee te vervallen.


update 17.20 uur
Het strafrechtelijk onderzoek heeft voldoende aanwijzingen gegeven om voorzichtig te zijn. Mannen in witte pakken doen nu een sporenonderzoek. Uit voorzorg worden om die reden de andere winkelcentra in Alphen aan den Rijn ontruimd.

Mensen die aanwezig waren bij de schietpartij en vragen hebben of hulp nodig hebben worden verzocht naar zalencentrum de Bron (Troubadourweg 2) te komen. Slachtoffers en familie van slachtoffers worden opgevangen in het politiebureau te Alphen aan den Rijn.

update 15.20 uur
Koningin laat op Twitter weten 'sprakeloos te zijn door grote verdriet dat zovelen in Alphen a/d Rijn is aangedaan en leeft intens mee met slachtoffers en nabestaanden'.

Heel Nederland leeft mee met de gebeurtenissen in Alphen aan den Rijn. Op condeolance.nl hebben honderden mensen een berichtje achter gelaten.

Ook minister Opstelten van Veiligheid en Justitie: “Wij zijn geschokt door het verschrikkelijke drama dat zich vanmiddag heeft afgespeeld in Alphen aan den Rijn. Dit is een drama voor Alphen aan den Rijn en voor Nederland. Onze zorg en medeleven gaan uit naar de slachtoffers en hun dierbaren".

"Ons medeleven gaat ook uit naar al die mensen die getuige zijn geweest van deze verschrikkelijke gebeurtenis. Ik heb contact gehad met burgemeester Eenhoorn van Alphen aan den Rijn en ik heb ons medeleven overgebracht. Ook heb ik aangegeven dat wij vanuit de nationale overheid ondersteuning zullen bieden, daar waar nodig. Wij geven steun aan het beleidsteam onder leiding van de burgemeester en de betrokken operationele diensten en hulpverleners.”

update 15.30 uur
Er komen erg veel vragen binnen over de schietpartij. Daarom is er een publieksnummer geopend voor vragen (0172) - 465073.
De opvanglocatie voor familie van slachtoffers is op het politiebureau aan de Kees Mustersstraat nummer 2 in Alphen.

update 15.00 uur
Een woordvoerster van de gemeente Alphen aan den Rijn meldt dat de slachtoffers die tijdens de schietpartij zijn gevallen ondergebracht zijn in verschillende ziekenhuizen in de buurt. Voor de mensen aan het winkelen waren en alles hebben gezien is er een opvanglocatie in zalencentrum De Bron gerealiseerd. Momenteel is bekend dat er vier personen zwaar gewond zijn geraakt.

update 14.25 uur
Bij de schietpartij zijn volgens de eerste berichten zes doden gevallen en een groot aantal gewonden. De dader heeft zelfmoord gepleegd.

Ten tijde van de ‘slachtpartij’ sloeg het winkelende publiek op de vlucht voor de nog onbekende schutter. Volgens een woordvoerder van de gemeente gebruikte de man bij zijn actie een automatisch vuurwapen.

De gewonden, voor zover nu bekend zeker zestien, zijn naar verschillende ziekenhuizen en opvanglocaties vervoerd. Het aantal gewonden en dodelijke slachtoffers kan nog niet officieel worden bevestigd.

Het winkelcentrum is ontruimd en een groot gebied rondom het winkelcentrum is afgezet. Het arrestatieteam is ingezet. De dader heeft zichzelf van het leven beroofd.

Rond het winkelcentrum is het een grote chaos.

Foto's Sven van beek, Bas Roeleveld en Chris Onderwater 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: