zaterdag, 12. juli 2014 - 19:48 Update: 12-07-2014 20:40

Grote anti-Israëlbetoging in Den Haag

Den Haag

Zaterdagmiddag hebben op het Spuiplein in Den Haag duizenden mensen meegedaan aan een manifestatie tegen het Palestijnen-beleid van Israël.

De demonstratie richtte zich vooral tegen de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. De actievoerders willen dat Israël stopt met de bombardementen. Daarbij zijn de afgelopen dagen al meer dan 120 Palestijnen omgekomen. Dit melden verschillende media zaterdag.

Borden met hakenkruis

De bijeenkomst is een initiatief van het Nederlands Palestina Komitee en enkele andere organisaties. De demonstratie begon op het Spuiplein. Daarna liepen de betogers via het Vredespaleis naar het Centraal Station. Zij droegen tijdens hun protest vlaggen en borden met een hakenkruis. Op die borden staat de Israëlische vlag en een hakenkruis naast elkaar afgebeeld met een = - teken ertussen. De Palestijnse ambassadeur in Nederland zei in een toespraak dat de bezetting door Israël nu echt snel moet stoppen. 'Bedankt dat jullie opstaan tegen de bezetting. Het zijn moeilijke weken voor de Palestijnen. Er liggen kinderen onder het puin.' Sprekers uiten ook hun kritiek op de Nederlandse media. Volgens hen heeft bijvoorbeeld de NOS een veel te eenzijdige berichtgeving over het Israël-Palestina-conflict .

Internationaal Gerechtshof Den Haag

Tien jaar geleden verklaarde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag al dat de bouw van een hek en muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden illegaal is. Karim Boulidam namens de organisatie van het protest zei hierover tegen de media: 'Tot op heden is het nog altijd stil. De internationale gemeenschap heeft niets gedaan met het oordeel van het Strafhof waardoor Israël haar illegale bouwinspanningen door kon zetten alsof er niets aan de hand was.'