vrijdag, 8. augustus 2014 - 8:37 Update: 08-08-2014 12:32

OM vraagt collectief overlijdensakte aan voor Nederlandse slachtoffers MH17

Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat voor alle slachtoffers met de Nederlandse nationaliteit of die in Nederland woonden bij de rechtbank in Den Haag het verzoek doen tot afgifte van akten van overlijden.

Het Openbaar Ministerie doet het verzoek bij de rechtbank namens en met instemming van de nabestaanden. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken (NVVB) vrijdag. De aanvraag gebeurt nog voordat alle lichamen van de slachtoffers zijn geïdentificeerd. 

De akten voor overlijden zijn voor de nabestaanden noodzakelijk om bijvoorbeeld de huur op te kunnen zeggen of om abonnementen stop te kunnen zetten. De akten zullen worden opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand van Den Haag. ‘De procedure hiervoor is nu uitgebreid beschreven en gaat ook in op de afgifte van het verlof tot begraving of crematie. Alle gemeenten kunnen hiermee te maken krijgen’, aldus de NVVB.

Daarnaast is de procedure beschreven die ingaat op het administratieve proces rondom de vrijgave en het vervoer van de buitenlandse slachtoffers. De procedures zijn op initiatief van het Openbaar Ministerie tot stand gekomen in nauw overleg met de NVVB, het ministerie van BZK en de gemeenten Den Haag en Haarlemmermeer.

Overlijdensplaats niet Torez maar Grabovo
Inmiddels is bekend geworden dat de plaats van overlijden niet Torez is maar Grabovo. Veel gemeenten zullen bij het opnemen van het overlijden de plaats Torez als plaats van overlijden hebben opgenomen. De akte van overlijden, die straks wordt opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand van Den Haag, zal vermoedelijk Grabovo vermelden als plaats van overlijden. Een en ander hangt af van de beschikking van de rechtbank. 

Lees alles over:
Provincie: