vrijdag, 26. september 2014 - 20:40 Update: 29-09-2014 22:07

Woningoverval en dood Erik te Selle

Arnhem-Winterswijk

De overval en moord op Erik te Selle is een grote schok voor de familie en de hechte gemeenschap in het dorp.

Woensdagavond 2 juli 2014 werd een echtpaar in hun huis aan de Groenloseweg in Winterswijk overvallen. De vrouw wordt door drie mannen overmeesterd, gekneveld en ze moet haar pincode afgeven, waarmee direct gepind wordt. Kort hierna vertrekken de mannen. Pas als agenten de omgeving uitkammen, vinden ze haar man onder een zeil op hun eigen terrein. Erik te Selle (52) is niet meer te redden en is overleden.

Winkeldiefstal
Twee dagen voor de overval, op maandag 30 juni, plegen twee mannen een winkeldiefstal bij de Albert Heijn aan de Dingstraat in Winterswijk. Het rechercheteam bekijkt de beelden en meteen vallen de overeenkomsten op met de verdachten die langs het zwembad lopen. In het mandje ligt zijn rugtas die hij volstopt met spullen uit de winkel. Even later lost een man hem af. Let op het Adidas-logo op zijn trui. Hij dwaalt wat door de winkel en na een paar minuten vertrekt hij weer.

Groenlo
Op diezelfde 30 juni aan het begin van de avond duikt het tweetal op bij de Albert Heijn in het centrum van Groenlo. En nu is er nog een derde man bij. Eerst komt een man binnen, gevolgd door de man met het Adidas-Logo. Die aarzelt een tijdje bij de ingang en loopt dan weer naar buiten. Dan een derde man met een oranje shirt. Hij lijkt erg veel op de man die twee dagen later pint met de gestolen pinpas van de familie Te Selle.

Overeenkomsten
Deze drie mannen zijn waarschijnlijk dezelfde mannen die op 2 juli de fatale woningoverval pleegden waarbij Erik te Selle om het leven kwam. Niet alleen qua uiterlijk en qua kleding, maar ook de houding en de manier van lopen zijn erg gelijkend.

Verdachten
Verdachte 1 supermarkt: Dat is de man met de tas.
Verdachte 2 supermarkt: Dit is man met het Adidas-logo.
Verdachte 3 supermarkt : Hij lijkt veel op de pinner die ook het oranje shirt draagt.

 Tas
Een overeenkomst was ook de tas die ook op de beelden van het zwembad te zien was. De kleur vertekent een beetje, maar het is wel te zien dat de tas roze of paars lijkt. En dat zien we terug in de supermarkt waar ze waarschijnlijk diezelfde tas bij zich hebben.

Afkomst
De politie heeft het sterke vermoeden dat de mannen afkomstig zijn uit Roemenië of Moldavië. Het zijn allebei landen waar Roemeens wordt gesproken. Er heeft zich ook een woningoverval in Bergen in Noord-Holland voorgedaan op 29 juli 2013. Twee Oost-Europeanen hebben daar op soortgelijke manier toegeslagen als in Winterswijk. Dat was in een vrijstaand huis aan de Eeuwigelaan in Bergen. De bewoners werden daar vastgetaped en er werd met hun bankpassen gepind. Uit onderzoek blijkt er daarnaast een specifieke link tussen beide woningovervallen te bestaan.

Seizoenarbeiders
Opvallend was de datum van die overval, 29 juli 2013, ongeveer een jaar voor die in Winterswijk. De politie houdt er rekening mee dat zij seizoenarbeiders zijn die bijvoorbeeld in de zomermaanden in Nederland hebben gewerkt. Deze zomer zijn ze dus in de Achterhoek geweest in Groenlo en Winterswijk en vorig jaar in Noord-Holland. Misschien zijn er mensen die de daders in de zomer van 2013 in de buurt van Bergen of Alkmaar hebben gezien. In de tijd dat ze in Nederland waren, moeten ze ergens hebben geslapen of tijdelijk hebben gewoond. De politie wil graag weten waar ze verbleven, zowel deze zomer als in de zomer van 2013. Misschien hebben ze ook gebruikt gemaakt van een auto. Dat hoort de politie dan ook graag.

Beloning
Voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de daders, looft de hoofdofficier van justitie een beloning uit van 10.000 euro.

Vragen
Wie heeft op maandag 30 juni 2014 de twee mannen gezien die winkeldiefstal pleegden bij de Albert Heijn aan de Dingstraat in Winterswijk? 
Wie heeft op diezelfde 30 juni 2014 aan het begin van de avond dezelfde twee mannen plus een derde gezien bij de Albert Heijn in het centrum van Groenlo? 
Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden en/of de signalementen en mogelijk in combinatie met de tas en de mogelijkheid dat ze afkomstig zijn uit Roemenië of Moldavië de verdachten?
Mogelijk hebben diezelfde daders ook toegeslagen in Bergen in Noord-Holland. Twee Oost-Europeanen hebben daar op soortgelijke manier toegeslagen als in Winterswijk. Dat was in een vrijstaand huis aan de Eeuwigelaan in Bergen. De bewoners werden daar vastgetaped en er werd met hun bankpassen gepind.
Wie is er op 29 juli 2013 getuige geweest van de woningoverval aan de Eeuwigelaan in Bergen?
Wie heeft de daders in de zomer van 2013 in de buurt van Bergen of Alkmaar gezien?
Wie heeft de daders in de zomer van 2014 in de buurt van Groenlo en/of Winterswijk gezien of ergens anders in de Achterhoek? 
Wie weet waar de daders in de zomer van 2013 en/of de zomer van 2014 verbleven?
Wie weet of de daders gedurende hun tijd in Nederland gebruik hebben gemaakt van een auto?

Provincie:
Blik op 112: