woensdag, 14. oktober 2015 - 13:24 Update: 14-10-2015 15:56

Vroege sneeuwval voorspelt een strenge winter met kans op een Elfstedentocht

Vroege sneeuwval voorspelt een strenge winter met mogelijk een Elfstedentocht
Foto: Archief FBF.nl
Maastricht

De eerste sneeuw is vandaag in het Limburgse heuvelland gevallen. De ondergrond was nog niet koud genoeg dat de sneeuw bleef liggen, maar hier en daar was het toch even wit.

Maar zet je schrap voor dat wat nog komen gaat. Alle tekenen voorspellen een zeer strenge winter. Zo vreest men in Groot-Brittannië dat het de strengste winter wordt in 50 jaar. Dit omdat de Siberische ganzen vroeger zijn gespot dan ooit. De overwinteraars kwamen volgens de Britten afgelopen zondag 25 dagen vroeger aan vanuit Siberië in Gloucestershire.

Maar ook in ons land hebben veel Siberische zwanen nu al hun onderkomen gezocht aan het Gooimeer en Lauwersmeer.

5 tot 10 graden kouder in West-Rusland

In West-Rusland en sommige delen van Oost-Europa is het momenteel 5 tot 10 graden kouder dan gemiddeld en zouden de temperaturen zelfs de komende dagen tot minus dertig graden kunnen duiken.

Elfstedentocht

Op de sociale media wordt inmiddels weer volop gespeculeerd over de Friese Elfstedentocht. Zo heeft onder andere schaatsfanatiekeling Johan Berga op zijn Facebookpagina op 25 juli al voorspelt dat de Tocht der Tochten op 19 februari gereden zou kunnen worden. 

Het weer de komende dagen

Donderdag overdag verandert er volgens het KNMI weinig. Er is veel bewolking en vooral in de middag gaat het van het oosten uit nu en dan regenen. De middagtemperatuur ligt tussen de 11 graden in het noordwesten en 6 graden in het zuidoosten van het land. De wind waait meest uit een noordelijke richting en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig. 

Provincie:
Tag(s):