woensdag, 21. januari 2015 - 12:10 Update: 21-01-2015 16:54

Cartoonist Peter Pontiac (63) overleden

Amsterdam

De striptekenaar Peter Pontiac is dinsdagavond op 63-jarige leeftijd overleden.

De in Beverwijk geboren Peter Pollman, beter bekend als Peter Pontiac, overleed in het OLVG in Amsterdam. Hij leed aan een leverziekte en was al enige tijd ziek. Dit hebben naasten aan NRC bevestigd. De tekenaar maakte strips als Gaga en Gigi, posters en platenhoezen. Zijn werk werd gepubliceerd in onder andere NRC Handelsblad, de Volkskrant en muziekbladen als Aloha/Hitweek, Muziekweek en uiteindelijk OOR. Zijn bekendste werk is Kraut uit 2000, waarin het verhaal van Pontiacs vader, die in de oorlog collaboreerde, wordt verteld.

Pontiacs eerste tekenwerk verscheen in 1969 toen hij een aankomend hippie was. Zijn werk is geïnspireerd op 'undergroundcomics', rauwe, opstandige strips. Hij wordt wel vergeleken met Art Spiegelmann van de stripboeken Maus. Pontiac ontving voor zijn werk ook enkele prijzen, waaronder de Stripschapprijs en de Marten Toonderprijs.

Pontiacs leven leek op dat van een rockster: de seks, de rock 'n' roll en natuurlijk de drugs. Hij raakte verslaafd aan heroïne en hoewel hij die verslaving begin jaren tachtig wist te overwinnen, heeft de verslaving zijn gezondheid dan al voorgoed verpest. In 2010 krijgt hij te horen dat hij hepatitis C heeft, later komt daar ook nog levercirrose bij.

Op Facebook schrijft het tijdschrijft Zone 5300 in een reactie dat ze door de dood van Pontiac een hele lieve man, een superartiest en de godfather van de Nederlandse underground verliezen.