zondag, 22. maart 2015 - 13:23 Update: 22-03-2015 14:15

Stille omgang Amsterdam trekt duizenden pelgrims

Amsterdam

In de nacht van zaterdag op zondag hebben ongeveer 6500 mensen deelgenomen aan de jaarlijkse Stille Omgang door het centrum van Amsterdam. Dat heeft de voorzitter van het Gezelschap van de Stille Omgang Piet Hein Hupsch aan persbureau ANP laten weten, zo melden verschillende media zondag.

Tijdens de processie wordt het Mirakel  van Amsterdam uit 1345 heracht. Volgens de overlevering zou een stervende man in 1345 een hostie hebben uitgebraakt in een woning aan de Kalverstraat. Het braaksel werd in het haardvuur gegooid, maar de volgende dag zou de hostie nog ongeschonden in de as hebben gelegen. De Roomse Kerk heeft het hostie-mirakel officieel erkend als wonder.

De processie verloopt in stilzwijgen. dus zonder gebed, gezang, kerkelijke kledij of andere religieuze attributen. Tot 1984 waren processies boven de grote rivieren verboden, maar bedevaartgangers vonden daar wat op, door de oude route in stilte en zonder uiterlijk vertoon af te leggen. De tocht begint en eindigt op het Spui en loopt langs de grenzen van de middeleeuwse stad, onder andere over de Heiligeweg, een zijstraat van de Kalverstraat.

Voor en na de tocht werden eucharistievieringen gehouden in zeven deelnemende kerken.

Provincie:
Tag(s):