donderdag, 7. januari 2016 - 7:39 Update: 07-01-2016 7:39

Etappezege voor Gerard de Rooy in de Dakar 2016

Etappezege voor Gerard de Rooy in de Dakar 2016
Dakkar

Gerard de Rooy kon na de vierde etappe van de Dakar 2016 de 28ste overwinning in zijn carrière bijschrijven. De kampioen van 2012 versloeg in de lus van 419 kilometer in het Andesgebergte zijn landgenoten Peter Versluis (+00.37) en Hans Stacey (+01.18). Petronas Team De Rooy Iveco-teamgenoot Federico Villagra zette de vierde tijd van de dag neer en blijft in het klassement bijna 3 minuten voor De Rooy op de derde plaats staan.

De etappe werd in perfecte omstandigheden verreden. Het noodweer dat afgelopen nacht het bivak in Jujuy onder water zette, bereikte de hoogte waarop de special was (3500 m) niet. Voor het eerst in deze Dakar werd het parkoers niet aangepast of ingekort. De Rooy gebruikte iedere meter ervan na als achtste te zijn gestart.

Teamgenoot Ton van Genugten, die als zesde was vertrokken, zette zijn Trakker aan de kant om de Powerstar van zijn kopman voorbij te laten. De Rooy kon bijna de hele tijd op de maximum snelheid rijden.
“We hebben stevig doorgereden,” vertelt De Rooy. “De Powerstar liep fantastisch, ook op deze hoogte. Het was geen moeilijke special; vooral snel. Er zaten vier, vijf stukjes in die wat technischer waren, maar verder was het overwegend rechtdoor met 140 km/u. Niet erg interessant, maar vanwege de snelheid kon het tricky zijn. We hebben foutloos gereden.”

Al halverwege de 419 kilometer haalde De Rooy Viazovich (MAZ) in, die als zevende was gestart. Veel verrassender vond De Rooy het dat hij niet veel later al de Kamaz van Mardeev (gestart als vijfde) in het zicht kreeg. “Die had ik zo snel nog niet verwacht,” zegt De Rooy. “En ook had ik niet verwacht dat ik zo gemakkelijk op hem kon inlopen. Ik ben er bij gebleven en ben 10 seconden achter hem over de finish gereden. Het lijkt me duidelijk dat onze Russische vrienden problemen hebben.”

Voor De Rooy was het sinds de twaalfde etappe in 2014 geleden dat hij een dagoverwinning boekte. “Het is lekker om weer vooraan te rijden en mee te doen voor de winst. Ik heb in het klassement niet veel gewonnen, maar het is nog vroeg.”

In de algemene stand nam Peter Versluis (MAN) de leiding over van zijn teamgenoot Hans Stacey. Federico Villagra blijft derde, Gerard de Rooy vierde. Ales Loprais stuurde zijn Iveco Powerstar naar de achtste plaats in de special en bezet die plaats ook in het klassement. Ondanks dat hij wachtte op De Rooy, en dus al vier minuten prijsgaf, finishte Ton van Genugten met de tiende tijd op 6.08 van zijn kopman. De Brabander behield de zesde plaats in de stand. Pep Vila, met de tweede Trakker, reed de twaalfde tijd en staat nu veertiende.

Zoals alle voertuigen moeten de vijf Iveco’s vanavond in een parc fermé worden achtergelaten, waar er niet aan gesleuteld mag worden. De assistentie is al onderweg naar Bolivia, maar ook de race-crews mogen niets aan onderhoud doen.

Categorie: