dinsdag, 12. januari 2016 - 9:09

Gerard de Rooy pakt onverwachte etappezege en leiding in Dakar

Etappezege voor Gerard de Rooy in de Dakar 2016
Dakar

De achtste etappe van de Dakar leverde Gerard de Rooy dubbele winst op. De kopman van Petronas Team De Rooy Iveco pakte zowel de etappeoverwinning als de leiding in het klassement. De Rooy was zelf verrast met zijn zege en vooral met de verschillen van 2.35 op Eduard Nikolaev en 5.23 op Andrey Karginov. “Het was een typische proef voor Kamaz,” zei De Rooy. “Ik reed op zo min mogelijk tijd verliezen, dat ik zo veel tijd zou winnen, had ik niet verwacht.”

De 394 kilometer lange etappe tussen Salta en Belèn bestond uit twee delen. In het eerste deel, een WRC-achtig terrein, zat De Rooy geruime tijd in het stof van Peter Versluis, die als klassementsleider was vertrokken. “Ik zat vlak achter Versluis toen hij lek reed, kort voor de geneutraliseerde zone.” De Rooy kwam met een voorsprong van 28 seconden op Nikolaev bij de neutralisatie.

Het eerste deel was een kolfje naar de hand van Federico Villagra en Ton van Genugten, die met respectievelijk de vijfde en vierde tijd de neutralisatie in reden. Van Genugten reed er ruim 25 kilometer in het stof van de Kamaz van Karginov voordat hij er eindelijk langs kon. “In het tweede deel van de proef kwam Karginov ons weer voorbij,” zegt Van Genugten. “Ik dacht eerst dat het een helikopter was die ik in mijn ooghoeken zag, maar het bleek een Kamaz. Niet te geloven hoe hard die mannen jagen.”

In het tweede deel van de proef kwam de Iveco Powerstar van Gerard de Rooy uitstekend tot zijn recht. Het was bonken over kamelengras en door rivierbeddingen met veel stenen, waardoor de trucks behoorlijke klappen maakten. De Rooy had geen idee hoe hij reed in vergelijking met de concurrentie. “Ik kon Mardeev inhalen, nadat hij me lange tijd ophield, maar tussen Nikolaev en mij zat een auto. Ik kon hem niet zien en wist dus niet wat het verschil ongeveer was. We hebben zo hard mogelijk gas gegeven. Pas aan de finish werd duidelijk dat ik had gewonnen en ook nog een de leiding in het klassement had gepakt. Heel apart, want dit was een typische Kamaz-proef en ik had zeker gedacht dat één van hen zou winnen.” 

Met zijn etappezege nam De Rooy de leiding in het klassement over van Peter Versluis, die 19 minuten verloor. De Rooy heeft een voorsprong van 7.58 op Nikolaev en 13.29 op Versluis. Federico Villagra is de tweede Iveco in het klassement op de zesde plaats, 24.39 achter De Rooy. Ton van Genugten, negende in de etappe, staat op 41 minuten zevende. Pep Vila stuurde zijn Trakker naar de elfde tijd en klom in de ranglijst naar plaats 10, zodat alle vier de Petronas Team De Rooy Iveco’s nu in de top 10 staan.

Categorie: