vrijdag, 26. februari 2016 - 12:16

CBS: Autosector verwacht terugval na sterke jaarafsluiting

CBS: Autosector verwacht terugval na sterke jaarafsluiting
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De auto- en motorbranche behaalde in het vierde kwartaal van 2015 bijna 24 procent meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hiermee komt de omzetgroei over heel 2015 uit op bijna 11 procent.

Na de piek in omzet in het vierde kwartaal verwachten ondernemers een terugval in de omzet in het eerste kwartaal van 2016. Deze verwachte omzetkrimp lijkt in januari al deels uitgekomen met de historisch lage verkoopcijfers van nieuwe personenauto’s. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Auto- en motorbranche.

Alle branches binnen autosector groeien in 2015

Alle branches binnen de autosector zagen hun omzet toenemen in 2015. De omzetstijging was het grootst bij de importeurs van nieuwe personenauto’s en de bedrijfsautobranche met respectievelijk 19 en 15 procent. De groei over 2015 is grotendeels te danken aan een zeer sterk vierde kwartaal. Met uitzondering van de motorbranche, was dit voor alle branches binnen de autosector het beste kwartaal van 2015. De omzetstijging in het vierde kwartaal kwam voornamelijk voor rekening van de zakelijke markt en gaat vooraf aan de invoering van een aantal ingrijpende wijzigingen in het belastingsysteem ten aanzien van bijtelling van zakelijke auto’s. In welke mate de belastingmaatregelen invloed hebben gehad op de omzetontwikkeling, kan niet met de CBS-cijfers worden vastgesteld.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):