vrijdag, 15. juli 2016 - 8:14

Minder nieuwe, meer tweedehands auto’s verkocht

Minder nieuwe, meer tweedehands auto’s verkocht
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het aantal verkochte nieuwe personenauto’s lag in het eerste halfjaar van 2016 op het laagste niveau in tien jaar tijd. Bij de occasions lagen de verkoopcijfers daarentegen in de eerste zes maanden van dit jaar het hoogst in de afgelopen tien jaar. Op elke nieuw verkochte auto werden in de eerste helft van dit jaar vijf tweedehands auto’s verkocht. Dat meldt CBS.

Autodealers verkochten in de eerste zes maanden van 2016 bijna 194 duizend nieuwe personenauto’s. Dat zijn er ruim 7 duizend minder dan begin vorig jaar en ruim 130 duizend minder dan in de eerste helft van 2011. In dat jaar werden de meeste voertuigen verkocht van de afgelopen tien jaar: bijna 556 duizend. 

Het aantal tweedehands personenauto’s dat in de eerste helft van 2016 van eigenaar wisselde, kwam met 990 duizend stuks nipt onder een miljoen uit, een stijging van 5,5 procent ten opzichte van 2015. Het aantal occasionverkopen stijgt sinds 2014 weer, na een lichte daling tijdens de crisis.

Vooral in de eerste twee maanden van dit jaar daalden de verkoopcijfers van nieuwe auto’s in vergelijking met een jaar eerder, meldde CBS al. Vanaf maart trokken de verkopen weer wat aan. Het zwaartepunt in de autoverkopen ligt in de regel in de eerste helft van het jaar, met uitzondering van 2015. De hogere verkoopcijfers in de tweede helft van 2015 vielen samen met de invoering van nieuwe belastingregels per 1 januari 2016.

Verkoop nieuwe bestelauto’s wel in de plus

In tegenstelling tot bij de personenauto’s gingen de verkoopcijfers van nieuwe bestelwagens, vrachtwagens en trekkers met oplegger in de eerste helft van dit jaar wel omhoog. Werden er in de eerste zes maanden van 2015 ruim 32 duizend nieuwe bestelauto’s verkocht, dit jaar waren dat er tot en met juni meer dan 40 duizend. Ook bij de tweedehands bestelauto’s was een groei zichtbaar, van bijna 86 duizend vorig jaar naar bijna 92 duizend dit jaar.

Categorie: