maandag, 14. november 2016 - 13:33 Update: 14-11-2016 14:33

RDW: Fraude met km-tellers tegenwoordig met slimme software

RDW: Fraude met km-tellers tegenwoordig met slimme software
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zoetermeer

Hackers manipuleren tegenwoordig met gemak de kilometerstand van duizenden voertuigen. Voor een paar tientjes en binnen een kwartier draaien ze de tellerstand van je auto zo ver terug als je wilt. Hiervoor waarschuwt de RDW maandag.

Strafbaar

Ondanks dat deze handeling natuurlijk strafbaar is blijkt dat het betrekkelijk eenvoudig is te doen. 'Een zoekopdracht in Google bewijst dat tal van schimmige figuren deze terugdraaidienst op illegale basis aanbieden. Desgewenst kun je als particulier de software ook zelf bestellen, om vervolgens illegaal als hacker aan de slag te gaan', aldus de RDW. 

Boormachine

Het idee dat kilometerfraude zich enkel in de jaren ’80 voordeed, clichématig uitgevoerd met behulp van een boormachine, is achterhaald. Anno 2016 is het gereedschap vervangen door slimme software die de boordcomputer ontregelt en kunnen we beter spreken van car hacking. 

Tellerrapport RDW

Een serieus maatschappelijk probleem, want het kost Nederland jaarlijks zo’n 160 miljoen euro en zorgt voor onveilige verkeerssituaties. Volstrekt onnodig, want voor slechts 2 euro vraag je bij de RDW een tellerrapport aan. Dit rapport biedt direct zicht op het (on)logische verloop van de kilometerstanden van elk voertuig. 

Categorie:
Provincie: