dinsdag, 4. juli 2017 - 7:43 Update: 04-07-2017 7:52

Helft oude diesels in Rotterdam van de straat, nu vliegtuigen aanpakken

Helft oude diesels in Rotterdam in 2016 van de straat
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam

Het aantal personen- en bestelauto’s op diesel met een bouwjaar vóór 2001 is in Nederland met 34 duizend gedaald tot 155 duizend voertuigen (1 januari 2017).

De daling van het aantal oude diesels is verreweg het grootst in Rotterdam en Utrecht, gemeenten die de afgelopen jaren een milieuzone hebben ingesteld. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers van het motorvoertuigenpark van de RDW.

In de afgelopen jaren hebben verschillende grote steden maatregelen genomen om oude diesels uit hun binnenstad te weren. Na de invoering van een sloopregeling in 2014 en een milieuzone in Utrecht in 2015, een jaar later gevolgd door een milieuzone in Rotterdam, is het aantal oude diesels sterk gedaald.

Nu maar zien wanneer er een 'milieuzone' voor Schiphol komt. De eerste 30 seconden van het starten en opstijgen van een vliegtuig zijn het ergst, dan stoten vliegtuigen ontzettend veel ultrafijnstof uit. Per seconde stoot een opstijgend vliegtuig evenveel ultrafijne stofdeeltjes uit als 1 miljoen vrachtwagens! maar daar hoor je politici niet over klagen. De auto blijft ten alle tijden een melkkoetje voor de schatkist. De milieuzones dragen daar weer een steentje aan bij. Als u slechts één keer per jaar op vakantie zou gaan met het vliegtuig, dan waren al die milieuzones vast niet nodig. 

Categorie:
Provincie: