dinsdag, 19. februari 2019 - 8:51 Update: 19-02-2019 15:40

ANWB: Banden voor bestelauto presteren ondermaats

ANWB: Banden voor bestelauto presteren ondermaats
Foto: PX
Den Haag

Een meerderheid van de bestelautobanden komt slecht uit de zomerbandentest van de ANWB. Slechts vijf van de zestien geteste banden in de maal 215/65 R 16 C halen een voldoende. Niet één band scoort goed. Personenbusjes, campers en caravans worden uitgerust met bestelautobanden. De ANWB maart zich zorgen.

Een groot deel van de geteste banden presteert met name slecht op het gebied van veiligheid op nat wegdek (remweg, wegligging, zijdelingse grip). Het lijkt er sterk op dat bestelautobanden geoptimaliseerd zijn voor veel draagvermogen, lange levensduur en laag brandstofverbruik, waardoor dit ten koste gaat van de verkeersveiligheid.

Geen enkele band scoort goed op nat wegdek. De beste band haalde bij een noodstop vanaf 80 km per uur een remweg van 43 meter (ruim voldoende). De slechtste band uit de test komt op 54 meter (zeer slecht). Een goede band kan een remweg van 38 meter halen. Daarnaast zijn wegligging en grip in bochten bij de meeste banden onder de maat.

De ANWB vindt dat fabrikanten bij de ontwikkeling van bestelautobanden, naast levensduur en brandstofverbruik, meer aandacht moeten hebben voor verkeersveiligheid, met name de prestaties op nat wegdek.

Dat banden op alle testonderdelen goed kunnen scoren bewijst de test in de bandencategorie 185/65 R15 voor personenauto’s. Van de zestien geteste banden halen twee banden het oordeel (goed), de Bridgestone Turanza T005 en de Vredestein Sportrac 5. De overige veertien banden scoren allemaal voldoende.

De ANWB bandentests worden uitgevoerd door een internationale testgroep gevormd door Europese autoclubs en een aantal Europese consumentenorganisaties.

Categorie:
Provincie: