vrijdag, 4. maart 2016 - 17:46 Update: 04-03-2016 21:46

ABP: 'Actuele dekkingsgraad ligt nu waarschijnlijk rond de 90 procent'

ABP ziet actuele dekkingsgraad naar 90 procent zakken
Foto: Archief EHF
Heerlen

De economische groei loopt terug. De rente blijft laag. Daar heeft ook ABP last van: de dekkingsgraad daalt. 'De actuele dekkingsgraad ligt nu waarschijnlijk rond de 90%', zo meldt het ABP vrijdag.

De beleidsdekkingsgraad – de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden – ligt wel nog een stuk hoger. De definitieve cijfers worden half maart op de website van ABP gepubliceerd.

Toekomst onzeker, maar behaald rendement is een feit

Vorig jaar behaalde ABP een beleggingsrendement van 2,7%. Dat ligt onder het verwachte rendement van 5,75%. Corien Wortmann-Kool: 'Pensioen is per definitie lange termijn. Terugkijkend hebben we 7% rendement gehaald in de afgelopen 20 jaar. Het is niet dat ik hier beweer dat we dat ook in de toekomst halen. Maar dat we met dat pensioenvermogen mooi rendement kunnen maken, staat vast'

Verschillende scenario's

Hoe gaat ABP dan zes procent rendement behalen in een wereld waar de gemiddelde groei drie procent is? ‘Voor de toekomst houden we rekening met verschillende scenario’s. Nou, het goed-weer-scenario dat zit er niet in. En de kans dat we opschuiven richting het slechtere scenario de komende jaren, die is er.’ De kans dat ABP de pensioenen in 2017 moet verlagen wordt groter.

Pensioenregels en lage rente

Corien Wortmann-Kool is nu ruim een jaar bestuursvoorzitter van ABP. Ze geeft aan dat ze wel wist dat het fonds in zwaar weer zou verkeren. 'Het is natuurlijk een moeilijke tijd voor een pensioenfonds met deze lage rente.' En ook de huidige pensioenregels maken het niet gemakkelijk. 

'Door de lage rente, stijgen de verplichtingen harder dan het vermogen. Dat heeft een grote impact.' Volgens de bestuursvoorzitter is het stelsel te afhankelijk van de rente. 'We moeten naar een systeem waarin niet de uitkering, maar de inleg het uitgangspunt is. Maar het is wel een collectief pensioenvermogen met bescherming. Want risico’s delen blijft belangrijk.'

Categorie:
Provincie: