dinsdag, 15. maart 2016 - 18:22 Update: 16-03-2016 17:12

Pensioenfondsen gaan gebukt onder extreem lage rente

 Lage rente doet dekkingsgraad pensioenfondsen verder dalen
Foto: Archief EHF
Heerlen

De dekkingsgraad van veel pensioenfondsen in Nederland blijft verder dalen vanwege de lage rente. Van de 5 grootste fondsen kampen er op dit moment 4 met een dekkingstekort waardoor de kans groter wordt dat de pensioenen in 2017 verlaagd moeten worden.

Ook bij ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, is de dekkingsgraad eind februari verder gedaald en ligt nu onder de kritische grens van ongeveer 90% zo laat het pensioenfonds dinsdag weten. 

'De beleidsdekkingsgraad, de gemiddelde dekkingsgraad over 12 maanden gemeten, was eind februari 97,3%. Als de situatie niet verbetert voor het einde van het jaar, moet ABP de pensioenen in 2017 verlagen', aldus ABP.

Daling alleen veroorzaakt door rente

De dekkingsgraad is in één maand tijd gedaald van 91,2% naar 88,2%. Dit komt alleen door de daling van de rente. Daardoor stegen de verplichtingen met ruim 16 miljard. Een daling van de rente met 1% betekent namelijk een daling van de dekkingsgraad met 13%. Aan de andere kant, liet het vermogen zelfs een groei zien van 2,5 miljard.

Dekkingsgraad in december bepalend voor verlaging

ABP besluit aan het einde van dit jaar of de pensioenen verlaagd moeten worden. De actuele dekkingsgraad van eind december is bepalend. De verlaging geldt voor iedereen die pensioen ontvangt, pensioen opbouwt of heeft opgebouwd. Alleen gepensioneerden voelen een verlaging direct in hun portemonnee. Volgens de nieuwe pensioenregels mogen pensioenfondsen verlagingen uitsmeren over tien jaar.

Een voorbeeld. Als de actuele dekkingsgraad eind december 85% is, moet ABP de pensioenen met 5% verlagen. Uitgesmeerd over tien jaar is dat 0,5% per jaar. Voor een gemiddeld ABP-pensioen van 700 euro betekent dat een verlaging van € 3,50 per maand in 2017. Elk jaar opnieuw moeten we bekijken hoe we ervoor staan en wat voor gevolgen dat heeft.

Gemiddeld drie tot vier keer inleg terug

Voor de lange termijn blijft de pensioenpot van ABP voldoende gevuld. We weten op basis van onderzoek: je krijgt je inleg vier keer terug, maar als het tegenzit, wordt het drie keer. En als we levenslang het pensioen niet kunnen verhogen met de koopkracht, dan is het nog steeds twee keer.

Categorie:
Provincie: