donderdag, 14. april 2016 - 7:59 Update: 14-04-2016 9:57

'Buitenlandse multinationals gebruiken Nederland bij wegmoffelen belastinggeld'

Nederland is het belastingparadijs voor buitenlandse multinationals
Foto: fbf
Amsterdam

Nederland is het belastingparadijs voor buitenlandse multinationals. Grote bedrijven uit landen in Latijns-Amerika blijken Nederland te gebruiken om miljoenen dollars voor belastingen weg te sluizen.

Met ingewikkelde constructies wordt geld de landen uitgebracht. In de meeste gevallen gebeurt dat illegaal. Zo gebruiken eigenaren van twee van de grootste bedrijven in Ecuador een Nederlands bedrijf om jaarlijks vele miljoenen aan belasting te ontwijken, zo blijkt uit onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad.

In een aantal gevallen werken Nederlandse bedrijven vaak illegaal mee aan constructies om het geld weg te sluizen. Volgens de kranten laat zo het Chinese staatsbedrijf China International Water & Electric Corp (CWE), dat in Ecuador een stuwdam bouwt, jaarlijks miljoenen Ecuador uit stromen met behulp van het Nederlandse belastingadvieskantoor Infintax. Met nepcontracten en nepfacturen krijgt deze illegale geldstroom een schijn van legitimiteit.
 
De landen waar dat gebeurt worden met deze praktijken financieel geraakt omdat de multinationals geen belasting betalen. De Nederlandse 'brievenbusfirma's' worden voor hun diensten fors betaald.

Infintax stelt desgevraagd dat deze constructie uiteindelijk niet is gebruikt. Over de reden, zegt het kantoor niets.