maandag, 20. juni 2016 - 11:25 Update: 20-06-2016 11:56

VVD wil dat huurders ook rioolheffing gaan betalen

VVD wil dat huurders ook rioolheffing gaan betalen
Foto: Archief EHF
Den Haag

De VVD wil dat huurders net als huiseigenaren rioolheffing gaan betalen.

De partij wil dat met een wetsvoorstel afdwingen. Er is waarschijnlijk wel een Kamermeerderheid voor dit plan. Dit meldt het AD maandag. Tweede Kamerlid Hyke Veldman wil aan het eind van de zomer voor dit plan wel een wetsvoorstel indienen. In de krant zegt ze; 'Huurders hebben net zo veel profijt van het riool als eigenaren, dus is het billijk om iedereen naar rato mee te laten betalen.'

Nu leggen 106 van 309 gemeenten de rekening voor de aansluiting op het riool volledig neer bij particuliere huiseigenaren en verhuurders. Hoewel 87 gemeenten weliswaar ook huurders aanslaan, laten zij de woningeigenaren extra betalen. Veldman vindt oneerlijk. De politica waarschuwt evenwel dat dit niet betekent dat huiseigenaren straks minder gaan betalen.  Wel zullen verhuurders minder kwijt zijn, omdat niet zij, maar hun huurders direct worden aangeslagen.

Tevens is Veldman van mening dat ook de kosten voor het ophalen van het huisvuil eerlijker verdeeld moeten worden. Zowel huurders als eigenaren betalen evenveel voor het ophalen van huisval. Maar de heffing blijkt niet kostendekkend en moet volgens de VVD-politicus voor 80 procent wel de kosten gaan dekken.

Categorie: