maandag, 8. augustus 2016 - 17:41 Update: 08-08-2016 17:47

Earth Overshoot Day dit jaar al op 8 augustus

Earth Overshoot Day dit jaar al op 8 augustus
Foto: Archief EHF
Den Haag

Earth Overshoot Day is de dag in het jaar waarop de wereldwijde productie en consumptie voorbij gaan aan wat de aarde in een jaar kan opbrengen. Waar EOD in het jaar 2000 nog plaats vond op 1 november, vindt het dit jaar vandaag op 8 augustus al plaats.

PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, roept de regering op om Earth Overshoot Day  (EOD) uit te roepen tot dag van nationale rouw. Op Earth Overshoot Day  wordt het herstellend vermogen van de aarde overschreden. PINK! organiseert daarom een rouwtocht door Den Haag om de bewustwording omtrent deze dag te vergroten.

Volgens PINK! is Earth Overshoot Day bij te veel mensen nog een onbekend begrip. 'Maar weinig mensen weten wat Earth Overshoot Day is, laat staan dat ze zich bewust zijn van het feit dat het vandaag is', aldus Ilse Smit, vicevoorzitter van PINK!. 

De manier waarop in het  westen geproduceerd en geconsumeerd wordt heeft niet alleen  directe  gevolgen voor mensen in ontwikkelingsgebieden, ook toekomstige generaties zullen last hebben van onze leefstijl. Door in te teren op  de reserves van de aarde, tasten we de kwaliteit van leven aan van  alle wezens die na ons op aarde zullen leven. Daar moeten en kunnen we  iets aan doen. Bewustwording van ons gedrag en de effecten van het  beleid wat gevoerd wordt is een belangrijke eerste stap?

De rouwtocht vindt plaats in Den Haag. PINK! heeft de stad niet alleen uitgekozen omdat het de politieke hoofdstad van Nederland is. De gemeente Den Haag scoort ook erg slecht op de gemeentelijke duurzaamheidindex. Op het gebied van Milieu, Natuur en Grondstoffen scoort Den Haag een 3.8.

Met bewustwording alleen neemt PINK! geen genoegen. Smit: 'We zullen omstanders ook praktische tips geven over hoe ze hun ecologische impact op de aarde kunnen verkleinen. Minder dierlijk en meer plantaardig voedsel eten zorgt al voor een lager energie verbruik, minder oerwoud wat gekapt wordt en minder water wat wordt gebruikt en vervuild. Daarbij moet het kabinet ook inzien dat juist de bio-industrie verre van efficiënt is en dat er beleidsmatig ook op dat gebied een wereld te winnen is.'

Categorie:
Provincie: