donderdag, 22. november 2018 - 11:10 Update: 22-11-2018 11:16

CBS: Omzet bouwsector opnieuw gestegen

CBS: Omzet bouwsector opnieuw gestegen
Foto: Archief EHF
Den Haag

In het derde kwartaal van 2018 is de omzet van de bouwsector met 9,9 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Dit meldt het CBS donderdag op basis van nieuwe cijfers over de bouwnijverheid.

Minder nieuwbouwwoningen

De totale vergunde bouwsom lag 5 procent hoger, door een toename van de vergunde bouwkosten voor de bouw en verbouw van bedrijfsgebouwen. Wel is voor het tweede kwartaal op rij voor minder nieuwbouwwoningen een vergunning verleend, bijna 12 procent minder dan in het derde kwartaal van 2017. 

(Spoor)wegen- en tunnelbouwers

In het derde kwartaal steeg de omzet bij de algemene burgerlijke en utiliteitsbouwbedrijven (B&U) met 11,1 procent. Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw (GWW) haalden een omzetstijging van 6,5 procent, bijna de helft van een kwartaal eerder. Vooral bij (spoor)wegen- en tunnelbouwers bleef de groei met een omzetstijging van 1,6 procent iets achter. Gespecialiseerde bouwbedrijven zoals installatie- en afwerkingsbedrijven, zagen hun omzet met 10,2 procent stijgen.

Hoogste groei bij kleine bouwbedrijven

Kleine bouwbedrijven hebben met een omzetstijging van bijna 12 procent de hoogste groei in het derde kwartaal behaald. Middelgrote bouwbedrijven met 10 - 100 werkzame personen hebben een omzetstijging van ruim 9 procent behaald. Deze groep bedrijven heeft nog steeds niet het omzetniveau van voor de crisis bereikt. Grote bouwbedrijven vanaf 100 werkzame personen haalden een groei van bijna 9 procent.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):