vrijdag, 1. april 2022 - 9:06 Update: 01-04-2022 14:20

CBS: Hoogste inflatie in maart sinds oliecrisis in 1975

gas-pit-vlam-euro-biljet
Foto: Archief EHF/ foto bewerkt ter illustratie
Den Haag

De inflatie is in de afgelopen maand maart gestegen naar een recordhoogte van 11,9 procent. Alleen tijdens oliecrisis in 1975 was de inflatie ook zo hoog, zo meldt het CBS vrijdag.

Cijfers op basis van eerste raming

'In februari was dat nog 7,3 procent', aldus het CBS die deze cijfers heeft gepubliceerd op een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens. De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI), worden op 7 april gepubliceerd.

Stijgende energieprijzen

De grootste 'boosdoener' van de enorme stijging van het inflatiecijfers is de stijging van de energieprijzen. Die bleven in maart ook fors stijgen waardoor de inflatie opnieuw flink verder toenam.

Overheid verlaagt accijns op brandstof

De accijns op brandstof wordt per vandaag door de overheid verlaagd om de stijgende prijzen enigszins te dempen maar deze verlaging alleen zal de absurd gestegen inflatie niet volledig compenseren. Huishoudens met lage inkomens worden ook gedeeltelijk tegemoet gekomen in de fors gestegen energiekosten. Zij krijgen 800 euro vanuit de gemeenten gecompenseerd.

Categorie:
Provincie: