dinsdag, 15. december 2015 - 14:36 Update: 15-12-2015 19:16

American Cancer Society: ' Reguliere kankerbehandeling kan leiden tot andere vormen van kanker'

conventionele kankerbehandeling kan meer kanker veroorzaken
Foto: Archief BON ter Illustratie
Amsterdam

Uit een document van de American Cancer Society blijkt dat hoe vaker kankerpatiënten worden bestraald, hoe meer kans ze hebben om een tweede soort kanker te ontwikkelen. Bepaalde lichaamsdelen en organen zouden extra gevoelig voor straling zijn. Dit meldt ninefornews.nl op basis van berichtgeving van naturalnews.com en een document van de American Cancer Society.

Sinds de jaren '70 is het aantal tweede kankers bij Amerikanen met 300 procent toegenomen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dan gaat het niet om uitzaaiingen, maar echt om nieuwe soorten kanker. Uit de studie blijkt tevens dat het aantal eerste kankers in 45 jaar met 70 procent is toegenomen. De omzet van kankermedicijnen bedroeg in het afgelopen jaar meer dan 100 miljard dollar.

Het is niet altijd duidelijk wat de tweede kanker veroorzaakt. Soms wordt deze tweede kanker veroorzaakt door dezelfde zaken als de eerste kanker.Dat is bijvoorbeeld het geval bij kankers die door de omgeving of de leefstijl worden veroorzaakt, zoals bij alcohol, roken of het HPV-virus. Kanker aan het strottenhoofd kan door roken veroorzaakt worden. In dat geval is het strottenhoofd niet het enige lichaamsdeel dat blootgesteld wordt aan het risico op kanker. Mensen met strottenhoofdkanker veroorzaakt door roken, lopen dan ook een groter risico op kankers die aan roken gerelateerd zijn, zoals mond- en keelkanker. Dit schrijft de American Cancer Society.

Sommige kankers kunnen ook ontstaan door eerdere behandeling tegen de eerste kanker. In de Verenigde Staten denkt men dat bij 1,5 procent van het aantal kankergevallen straling de oorzaak is. Men doelt dan op bestraling, mammografie en CT-scans. Wie als kind is bestraald, heeft op latere leeftijd meer kans om borstkanker te ontwikkelen. Als de patiënt èn chemotherapie ondergaat èn wordt bestraald, ligt het risico op een tweede kanker nog een stuk hoger, aldus naturalnews.com.

Bestraling kan sommige kankers wegwerken en scans kunnen verborgen problemen aan het licht brengen, maar straling heeft ook nog een serieuze andere kant, de mogelijkheid om DNA te beschadigen en vele jaren later kanker te veroorzaken. Bij chemotherapie ligt het risico om leukemie te ontwikkelen hoger dan bij bestraling. En chemotherapie wordt gelinkt aan myelodyslapsie (MDS), acute myeloïde leukemie (AML) en acute lymfatische leukemie (ALL). Als wordt gekozen voor bestraling in combinatie met het medicijn cisplatine of carboplatine, stijgt de kans op vormen van leukemie die vaak moeilijk te behandelen zijn, aldus de American Cancer Society.

Medisch Contact bracht op 18 maart van dit jaar al naar buiten dat werknemers in de gezondheidszorg die beroepsmatig blootgesteld worden aan het chemotherapeuticum Adriamycine het risico lopen daar zelf kanker door op te lopen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Adriamycine wordt al tientallen jaren gebruikt tegen verschillende kankersoorten.

bron: http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/002043-pdf.pdf

Categorie: