woensdag, 23. december 2015 - 21:21

Gourmetpakketten nog smeriger dan gedacht

Gourmetpakketten nog smeriger dan gedacht
Foto: SXC
Amsterdam

Wakker Dier heeft antibioticaresistente bacteriën aangetroffen in twee gourmetpakketten van Nederlandse supermarkten. Het ging om twee verschillende ESBL-producerende bacteriën. De ziekenhuisbacterie Klebsiella pneumoniae is op rundvlees aangetroffen en E. Coli op kip. Met name de eerste vondst is opvallend.

De multiresistente ziekenhuisbacterie is niet eerder in Nederland aangetroffen op rundvlees. Wakker Dier liet bacterieel onderzoek uitvoeren naar zeven gourmetpakketten die verschillende Nederlandse supermarktketens begin december in de aanbieding hadden. Eerder deze maand werd bij dezelfde pakketten ook al Salmonella, Listeria, vijfmaal de poepbacterie en vier keer bijna bedorven vlees gevonden. Bij gourmetten wordt veelal onhygiënisch gewerkt en het vlees niet goed verhit, waardoor de kans op besmetting groter is.

Wakker Dier: 'De vondst van de multiresistente ziekenhuisbacterie is verontrustend. Vooral in een gourmetpakket waarbij mensen het juist dan niet zo nauw nemen met hygiëne. We roepen consumenten daarom op deze Kerst extra goed op te letten!'