zondag, 3. januari 2016 - 21:28 Update: 03-01-2016 21:32

Minder vuurwerkslachtoffers op de Eerste Hulp

Minder vuurwerkslachtoffers op de Eerste Hulp
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Op de Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH) van ziekenhuizen in Nederland hebben zich op 31 december 2015 en 1 januari 2016 482 slachtoffers van vuurwerkongevallen gemeld. Dit zijn er 92 minder dan vorig jaar, een daling van 16 procent. Hiermee is dit het laagste aantal slachtoffers in de laatste 25 jaar. Dit meldt Veiligheid.nl

De aard van de verwondingen is ook minder ernstig. 15 procent van de personen werden vanwege hun verwondingen opgenomen in het ziekenhuis, vorig jaar was dit nog 26 procent. Jongeren waren dit jaar relatief vaker slachtoffer: ruim de helft van de slachtoffers is jonger dan 20 jaar.

Daling percentage slachtoffers illegaal vuurwerk

Een opvallende trend is dat het percentage slachtoffers van illegaal vuurwerk ten opzichte van legaal vuurwerk is gedaald. 25 procent werd veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Vorig jaar was dit 39 procent. De ernst van de verwondingen door illegaal vuurwerk lijkt eveneens afgenomen. Deze zijn echter in het algemeen nog steeds ernstiger dan verwondingen door legaal vuurwerk. Slachtoffers hadden vooral letsel aan hand en/of vingers (38 procent, vingers 19 procent) en bijna één op de vier slachtoffers (23 procent) had oogletsel. Hiermee blijft het percentage oogletsels gelijk.

Omstanders vaak slachtoffer

Ieder jaar zien we dat slachtoffers bijna net zo vaak vallen onder omstanders als onder mensen die het vuurwerk zelf afsteken. Ook dit jaar: 45% van de op de SEH-afdeling behandelde slachtoffers heeft het vuurwerk niet zelf afgestoken (in 2014/2015 was dit 50 procent). Het aandeel letsels door knalvuurwerk (64 procent) was dit jaar veel hoger dan vorig jaar (49%). Het aantal slachtoffers van gevonden vuurwerk  op 1 januari lijkt te zijn afgenomen, nadat vorig jaar zo’n tien procent van de letsels hierdoor werd veroorzaakt.

Voor nog meer nieuws door Blik op Nieuws, download de gratis app in de Play Store of App Store. U kunt ons ook volgen op Facebook of Twitter

Categorie:
Provincie: