vrijdag, 5. februari 2016 - 15:29 Update: 06-02-2016 18:16

Inmiddels al 20 Nederlanders besmet geraakt met zikavirus

Schippers: 20 Nederlanders besmet met zikavirus
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Nederland telt op dit moment 20 patiënten die met het zikavirus zijn besmet. Dit heeft minister Schippers vrijdag vlak voor de ministerraad laten weten.

Het gaat om patiënten die allemaal in Suriname zijn besmet met het virus. Onder hen zouden zich geen zwangere vrouwen bevinden. 

Schippers zei dat er in Europa meerdere patiënten besmet zijn met het zikavirus. 'Wij hebben alleen de gelekoortsmug niet in Nederland, die het virus verspreidt,  gelukkig', laat Schippers voor de NOS-camera weten.

Verspreiding in Nederland zeer onwaarschijnlijk

Omdat in Nederland de verantwoordelijke steekmuggen niet voorkomen, is verspreiding van het virus binnen Nederland zeer onwaarschijnlijk. Een uitzondering hierop zijn de BES-eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba, hier komen deze steekmuggen wel voor.

Ziekteverschijnselen

Symptomen ontstaan meestal 3-12 dagen na een beet van een besmette mug. Mensen die besmet raken met het zikavirus krijgen niet altijd de ziekteverschijnselen van zikakoorts. Ongeveer 1 op de 4 mensen krijgt klachten. De meeste mensen herstellen na 2-7 dagen volledig zonder ernstige problemen. Een infectie tijdens de zwangerschap kan mogelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):