maandag, 15. februari 2016 - 20:32 Update: 15-02-2016 22:37

Proef in Eindhoven met psycholance

Psychiatrische patiënten in Eindhoven komen in psycholance
Foto: Archief FBF.nl
Eindhoven

Sinds zaterdag is de psycholance actief in Eindhoven. De psycholance wordt ingezet wanneer een ambulance of politiewagen niet voldoet en is speciaal voor psychiatrische patiënten. Hierin kunnen zij onder medische begeleiding tot rust komen. Het gaat om een pilot van GGzE en Politie Oost-Brabant.

Bij de politie komen veelvuldig noodmeldingen binnen waarbij verstoring van de openbare orde, of andere vormen van overlast, veroorzaakt worden door personen die mogelijk verward zijn. Voor deze mensen, bij wie vermoedelijk een psychiatrische aandoening een rol speelt, is een snelle en gerichte beoordeling essentieel.

Politie Oost-Brabant en GGzE starten vanaf medio februari met een pilot om gedurende drie maanden op zaterdagavond een rapid responder met psycholance in te zetten. Doel hiervan is te komen tot een snelle beoordeling, interventie op locatie en waar nodig het vervoer van deze kwetsbare mensen menswaardiger te maken en ze snel naar een geschikte locatie te brengen.

PSYCHOLANCE

GGzE beschikt over een psycholance; een speciale 'ambulance' waarin verwarde personen veilig vervoerd kunnen worden zonder direct dwang- en drangmiddelen in te moeten zetten. Ook biedt dit voertuig meer keuzemogelijkheden voor de cliënt. De ervaringen die GGzE in de afgelopen maanden met de psycholance op eigen terrein heeft opgedaan zijn heel positief.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: