dinsdag, 16. februari 2016 - 14:06 Update: 16-02-2016 16:11

Kamer wil downtest voor alle zwangere vrouwen

Kamer wil downtest voor alle vrouwen toegankelijk maken
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De Tweede Kamer vindt dat de NIPT-test, waarmee er bij een ongeboren kind het syndroom van Down vastgesteld kan worden, voor alle vrouwen toegankelijk moet worden.

Volgens de NOS zijn PvdA en SP voorstander van het vergoeden van de test. De VVD zou daar nog over twijfelen. Tegenstanders van het plan vrezen dat er te veel politieke sturing komt en ouders onder druk komen te staan.

De initiatiefneemster van ‘Zo is Downsyndroom’ Tefke Dannijs zegt :’ Meer dan 90 procent beslist nu al hun kind niet geboren te laten worden als bekend is dat het down heeft. De druk zal alleen maar toenemen. Mensen zullen er straks op aangekeken worden dat ze hun downkind geboren laten worden.’

De NIPT-test was lange tijd verboden, maar sinds twee jaar mogen academische ziekenhuizen de test uitvoeren bij vrouwen met een verhoogd risico. Dit mag alleen met een combinatietest worden uitgevoerd. Hierbij wordt een nekplooimeting gedaan en een bloedonderzoek. Hiermee kan worden aangetoond of het kindje mogelijk down heeft.

De ChristenUnie is geen voorstander van het plan en vreest een ‘down-vrije samenleving. Volgens de partij is aantal kinderen dat geboren wordt met down lager in landen waar de test al voor iedereen toegankelijk is. 

Categorie:
Tag(s):