donderdag, 21. april 2016 - 23:32 Update: 23-04-2016 15:16

Risico psychose Marokkaanse jongens 5 keer hoger dan Marokkaanse meisjes

'Sociale uitsluiting verhoogt het risico op een psychose aanzienlijk'
Foto: Archief FBF.nl
Maastricht

Uit onderzoek van de psychologe Els van der Ven blijkt dat wie tot een minderheid behoort, dubbel zo veel kans heeft om een psychose te krijgen.

Het risico op een psychose bij Marokkaanse jongemannen is zelfs vijf keer hoger dat bij Marokkaanse meisjes. Van der Ven komt tot deze conclusie in haar proefschrift 'Ethnic minority position as risk indicator for autism-spectrum and psychotic disorders'  Zij promoveert hierop op 22 april 2015 aan de Universiteit Maastricht. Dit meldt onder meer medicalfacts.nl donderdag.

De hoofdreden van het verhoogde risico op een psychose is sociale uitsluiting. Hoe meer iemand dus in een minderheidspositie wordt gedrukt, hoe groter het risico op het ontwikkelen van een psychose. Waarom bij Marokkaanse jongemannen het risico op een psychose zelfs vijf keer zo hoog ligt dan bij vrouwen wordt ook verklaard door sociale uitsluiting.

Van der Ven: 'Het chronische gevoel een buitenstaander te zijn kan op den duur een pathologisch effect hebben. Dat zie je ook bij kinderen die gepest worden. Ze trekken zich terug omdat de wereld geen veilige plek is. Ze vereenzamen en worden steeds achterdochtiger. Dat is het meest waarschijnlijke mechanisme.'

Waarom met name Marokkaanse jongemannen zo’n kwetsbare groep zijn, daarvoor heeft Els van der Ven geen definitieve verklaring. Ze vermoedt dat het met hun hoge sociale status thuis en in de eigen gemeenschap te maken heeft.

Van der Ven zoekt de oorzaken voor psychosen vooral in gedrag en in omgeving en bekritiseert de veelal gehanteerde biologische psychiatrie: '“Het is een vorm van blindstaren om de oorzaak van psychosen uitsluitend in hersenen en genen te zoeken. Er komen steeds meer bewijzen dat het brein verandert door bepaalde sociale ervaringen.'

Het gevoel een looser te zijn is de gemene deler van een vijftal risicofactoren voor psychose: opgroeien in de stad, laag IQ, traumatische ervaringen, druggebruik en dus een voorgeschiedenis van migratie.

De psychologe komt ook met aanbevelingen. Meer validerende interventies om te voorkomen dat mensen zich een looser voelen en gaan vereenzamen. En minder verdeeldheid in de samenleving zal leiden tot minder psychosegevallen.