vrijdag, 29. april 2016 - 8:33 Update: 01-05-2016 17:42

Advocaat en longkankerpatiënt doen samen aangifte tegen tabaksindustrie

Tabaksindustrie wordt aangepakt vanwege overtreden van wet
Foto: sickofsmoking
Uithoorn

Advocate Bénédicte Ficq gaat aangifte doen tegen tabaksfabrikanten. Samen met longkankerpatiënt Anne Marie van Veen wil ze een strafzaak beginnen om ze achter de tralies te krijgen, zei Ficq in het tv-programma RTL Late Night.

Van de Veen probeert met haar actie zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen die samen met haar feitelijk strijden tegen de tabakslobby.

''De tabaksproducenten maken zich schuldig aan strafbaar handelen. De sigaretten die zij produceren en in de verkoop brengen, zijn ontworpen met het doel de roker zo snel mogelijk verslaafd te maken. Een eenmaal verslaafde roker loopt door deze praktijken grote gezondheidsschade op.

Een verslaafde roker maakt weliswaar zelf de keuze om sigaretten te roken, maar dat rechtvaardigt het handelen van de tabaksproducenten niet. De keuzevrijheid van de verslaafde roker wordt namelijk doelbewust beïnvloed. Om die vrijheid te beperken, worden verslavende stoffen (nicotine en additieven) aan de sigaret toegevoegd.

De overheid heeft de productie en verkoop van sigaretten niet verboden. Maar ook dat rechtvaardigt het handelen van tabaksproducenten niet. Het opzettelijk en met voorbedachten rade benadelen van de gezondheid is namelijk strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht. Dus hoewel de overheid het produceren en verkopen van sigaretten niet specifiek heeft verboden, is daardoor toch sprake van strafbaar handelen.”