zondag, 22. mei 2016 - 22:44 Update: 24-05-2016 17:51

Inzamelen Taxus snoeisel later vanwege trage groei

Inzamelen snoeisel Taxus Taxi verlaat vanwege laag promillage taxol
Foto: Stichting Taxus Taxi
Boxmeer

De inzameling van taxus snoeisel is verlaat tot vrijdag 27 mei. Dit heeft de Stichting Taxus Taxi, die het snoeisel komt ophalen, bekendgemaakt. 'De prognose is dat we volgend jaar ook later zullen starten', aldus de stichting.

Promillage Taxol 

De reden voor het later ophalen van het jonge snoeisel van de taxus, waar het medicinale Taxol uit wordt gewonnen voor het geven van chemotherapie aan kankerpatiënten, is dat de groei van de taxus is achtergebleven. Hierdoor is het promillage Taxol nu nog onvoldoende aanwezig in de naalden en kan het snoeisel helaas nog niet gebruikt worden voor medicatie, het doel waarvoor de inzameling dient. 

Stichting Taxus Taxi is gevestigd in Boxmeer en bestaat sinds 2009. Sinds het ontstaan is zij jaarlijks gegroeid en hebben ze steeds meer plaatsen en gemeenten kunnen en mogen bereiken. 'Onze grens is globaal gezien van Utrecht tot Eibergen in de Achterhoek en van Breda via Eindhoven naar Weert, Venlo en langs de Duitse grens omhoog weer tot de Achterhoek', aldus de Stichting Taxus Taxi.

15 volle kruiwagens = 1 chemo

Om één patiënt een chemotherapie te kunnen geven zijn er ongeveer 15 volle kruiwagens taxussnoeisel nodig. Taxussnoeisel is alleen tot medicijn te verwerken als het jong en zuiver is. Uit snoeisel dat verontreinigd is door zand, steen, blad of hout kan geen Taxol gewonnen worden. 

Bovendien bevatten alleen de jonge eenjarige scheuten (de groene delen van de taxus) de werkzame stof taxol. Het is daarom heel erg belangrijk dat u alleen jong en zuiver taxussnoeisel verzamelt en aanbiedt.  

Gratis knipzeil

Om u hierbij te helpen, stelt Taxi Taxus gratis knipzeilen ter beschikking om het taxussnoeisel schoon op te kunnen vangen. Geïnteresseerden kunnen dit gratis knipzeil aanvragen via het aanvraagformulier op de website van de Stichting Taxus Taxi.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):