dinsdag, 20. september 2016 - 19:19 Update: 21-09-2016 13:57

Groot 4-jaarlijks gezondheidsonderzoek gestart door alle GGD'en in Nederland

GGD'en starten met groot gezondheidsonderzoek
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Alle 28 GGD'en in Nederland starten in september het landelijke onderzoek 'Gezondheidsmonitor' onder inwoners in de leeftijd van 19 jaar en ouder dat elke vier jaar wordt gehouden.

De GGD’en in Nederland versturen gelijktijdig vragenlijsten over gezondheid aan de inwoners van hun regio. De resultaten uit het onderzoek geven informatie waarmee de gemeenten en de GGD samen activiteiten kunnen opzetten om de gezondheidssituatie te verbeteren.

Het onderzoek

De vragenlijst bevat allerlei soorten vragen, zoals vragen over uw woonomgeving, roken, lichamelijke klachten, bewegen en psychische problemen. De uitnodiging voor het onderzoek wordt in de week van 26 september verstuurd naar inwoners die steekproefsgewijs zijn geselecteerd door een computer. U kan alleen deelnemen aan het onderzoek als u een vragenlijst heeft ontvangen. 

Wat doen de GGD'en met de uitkomsten?

De resultaten van de Gezondheidsmonitor worden in 2017 gepubliceerd en besproken met gemeenten. De uitkomsten van het onderzoek zorgen er namelijk voor dat gemeenten en GGD'en samen activiteiten kunnen opzetten om de gezondheidssituatie te verbeteren. 

Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners die zijn uitgenodigd de vragenlijst invullen. Hoe meer inwoners de vragenlijst invullen, hoe nauwkeuriger de gezondheidssituatie van de alle inwoners in Nederland in kaart gebracht kunnen worden. 

Door samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) levert het onderzoek ook informatie op over de gezondheid van heel Nederland.

Categorie:
Provincie: