woensdag, 12. oktober 2016 - 17:49 Update: 12-10-2016 17:57

RIVM: Tekortkomingen in documentatie oude en nieuwe bloedglucosemeters

RIVM: Tekortkomingen in documentatie oude en nieuwe bloedglucosemeters
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Bilthoven

De documentatie van fabrikanten die bloedglucosemeters maken is voor zowel de oude als de nieuwe meters onvoldoende is. Dit blijkt woensdag uit onderzoek door het RIVM.

'Ook verzamelen fabrikanten onvoldoende informatie over de ervaringen van gebruikers. Dit geldt zowel voor meters die al langer verkrijgbaar zijn, als voor meters die van nieuwe aanbieders zijn. Verder zijn er verschillen gevonden tussen de meetresultaten van patiënten en die van laboratoria waar patiënten hun meting kunnen laten controleren', aldus het RIVM. 

Goede voorlichting over juist gebruik van de bloedglucosemeter verhoogt de betrouwbaarheid van de meting. Ook is het van belang dat zorgverleners patiënten goed begeleiden bij het overstappen naar een andere meter.

In 2015 verschenen berichten in de media waarin de meetnauwkeurigheid van bloedglucosemeters voor patiënten met diabetes ter discussie werd gesteld. Zo zouden nieuwere, goedkopere bloedglucosemeters van mindere kwaliteit zijn. De aanleiding hiervoor waren signalen dat een deel van de patiënten moest overschakelen op een andere bloedglucosemeter dan zij gewend waren. 

Dit kwam door veranderingen in de vergoeding van bloedglucosemeters door zorgverzekeraars. Naar aanleiding van deze discussie deed het RIVM in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoek naar bloedglucosemeters.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek keek het RIVM naar de technische documentatie van 20 bloedglucosemeters die op 1 januari 2015 op de Nederlandse markt waren. Dit is een verzameling documenten met technische informatie over de meters. Het RIVM onderzocht de documentatie van meters van bedrijven die al jaren op de Nederlandse markt actief zijn en de documentatie van meters van relatief nieuwe bedrijven op de Nederlandse markt. 

Categorie:
Provincie: