maandag, 18. september 2017 - 10:23 Update: 18-09-2017 10:24

Hormoonproducerende tumoren beter in beeld dankzij nieuwe tracer

Hormoonproducerende tumoren beter in beeld dankzij nieuwe tracer
Foto: Meander Medisch Centrum
Amersfoort

Meander Medisch Centrum biedt een nieuwe manier om bepaalde zeldzame tumoren in beeld te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de licht radioactieve stof gallium-68-dotatate. De toepassing van dit middel is een volgende stap in het gebruik van tracers in nucleair onderzoek. Tracers zorgen ervoor dat tumoren beter in beeld worden gebracht.

Gallium-68-dotatate is een klein eiwit dat radioactief is gemaakt en zich hecht aan de tumor. In combinatie met een PET-CT camera is de tumor daardoor heel scherp zichtbaar. Het betreft de zogeheten neuro-endocriene tumoren. Deze groeien weliswaar langzaam, maar blijven daardoor ook lang buiten beeld doordat ze pas laat klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen variëren van diarree en buikpijn tot zweterigheid en flushes. Hoe eerder de tumor wordt ontdekt, des te beter is behandeling mogelijk. Neuro-endocriene tumoren komen voor in organen die hormonen produceren, zoals in de alvleesklier of in het maag/darmgebied.

De toepassing van gallium-68-dotatate heeft een aantal voordelen. Het onderzoek duurt kort: de patiënt is in 1,5 uur klaar in plaats van twee dagen achtereen 1,5 uur zoals voorheen. Het is weinig belastend: de patiënt krijgt het middel via een infuus in de arm toegediend. Het middel is niet schadelijk voor de gezondheid en heeft geen bijwerkingen. De stralingsbelasting is beduidend lager dan met onderzoekmethode die voorheen werd toegepast. Het belangrijkste voordeel is dat deze nieuwe methode veel scherpere beelden oplevert. Hierdoor krijgen meer patiënten de juist diagnose dan voorheen. De kosten zijn laag, omdat het middel wordt gemaakt in de ziekenhuisapotheek van Meander Medisch Centrum. Deze heeft alle benodigde apparatuur en vergunningen voor de bereiding in huis. Hierdoor is het middel zo nodig snel beschikbaar.

Het Amersfoortse ziekenhuis heeft veel ervaring met tracer-stoffen dankzij de uitstekende samenwerking tussen specialisten nucleaire geneeskunde en apothekers. Vorig jaar werd al de prostaatkankertracer gallium-68-PSMA geïntroduceerd. Gallium-68-dotatate is een logische volgende stap.

Categorie:
Provincie: