vrijdag, 28. februari 2020 - 12:10 Update: 28-02-2020 17:22

Vrouw uit Diemen is tweede patiënt in Nederland met COVID-19

mondkapje-virus
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Diemen

In de nacht van donderdag op vrijdag is in Nederland een tweede patiënt met COVID-19 gediagnosticeerd. Het gaat om een vrouw uit Diemen. 'Met labonderzoek in het AmsterdamUMC werd dit vastgesteld, waarna het resultaat in het laboratorium van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werd bevestigd', zo meldt het RIVM vrijdag.

Thuisisolatie in Diemen

De patiënt heeft geen link met de eerste patiënt uit het Brabantse Loon op Zand waar donderdagavond van werd bekendgemaakt dat deze is besmet met het coronavirus en in het ziekenhuis in Tilburg ligt. 'De tweede patiënt, een inwoner van Amsterdam was vorige week in Lombardije in Italië. Zij zit in thuisisolatie in Diemen. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  Amsterdam brengt in kaart met wie deze patiënt contact heeft gehad door middel van contactonderzoek', aldus het RIVM.

Speciaal telefoonnummer coronavirus

De overheid opent vrijdag in de loop van de dag een speciaal telefoonnummer waar het publiek terecht kan met vragen over het coronavirus. Het nummer is 0800-1351. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +312 0205 1351. Veel informatie is ook te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus

Verspreiding coronavirus

COVID-19 kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. 

Contactpersonen

Deze personen, die contacten worden genoemd, worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden. Het RIVM blijft alert op nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als deze gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.  

Symptomen

Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest. Iemand die deze klachten heeft en de afgelopen 2 weken in een gebied is geweest waar COVID-19 wijdverspreid is (zoals China, Zuid-Korea, maar ook in enkele regio’s in Italië), kan worden getest op COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het virus met de naam SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2. Die test kan een arts ook aanvragen als voor iemand met deze klachten als hij of zij contact heeft gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: