donderdag, 15. oktober 2020 - 9:06 Update: 15-10-2020 20:46

Blaastest met de E-nose kan druk op GGD-teststraten enorm verminderen

arts-longen-ziekenhuis
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Leiden

De GGD gaat op korte termijn de Electronic Nose (E-nose) ‘SpiroNose’ inzetten bij haar teststraten. 'Het apparaat weet bij 75 procent van alle mensen die zich laten testen met zekerheid vast te stellen dat zij niet met corona zijn besmet', zo meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) donderdag. Even blazen dus en gelijk al de uitslag krijgen van een negatieve coronatest in plaats van 48 uur wachten op de uitslag.

LUMC

Van alle mensen die zich laten testen, kan het apparaat een coronabesmetting in drie kwart van de gevallen met zekerheid uitsluiten. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het LUMC.

Breathomix

De SpiroNose van het bedrijf Breathomix is al lange tijd in ontwikkeling. Voor de uitbraak van het coronavirus werd het apparaat al gebruikt om longaandoeningen op te sporen. 'De afgelopen maanden hebben we met succes onderzocht hoe de E-nose ook ingezet kan worden bij het opsporen van het coronavirus', vertelt Geert Groeneveld, internist-infectioloog bij de afdeling Interne Geneeskunde van het LUMC.

Ziekte detecteren in uitgeademde lucht

Het apparaat detecteert deeltjes in lucht die mensen uitademen. De lucht die zieke mensen uitademen is namelijk anders dan die van gezonde mensen. 'De SpiroNose meet ‘vluchtige organische componenten’, dit zijn hele kleine deeltjes die vrijkomen als we uitademen', legt Groeneveld uit. 'De E-nose analyseert deze samenstelling en stelt na een correctie van de omgevingslucht vast of iemand een bepaalde ziekte heeft of niet.'

E-nose als screening om COVID uit te sluiten 

De SpiroNose is recent onderzocht bij ruim 1800 patiënten in de teststraat van de GGD Amsterdam. Van alle mensen die zich met de E-nose lieten testen, kon bij ongeveer driekwart van de mensen direct vastgesteld worden dat er geen sprake was van een coronabesmetting. Bij ongeveer een kwart van de mensen kon de E-nose de aanwezigheid van het virus niet uitsluiten, zij moesten hiervoor nog een aanvullende test ondergaan.

Honderden apparaten besteld

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft inmiddels honderden apparaten besteld, die in eerste instantie ingezet zullen worden in de teststraten van de GGD. Ondanks dat de test niet in alle gevallen zekerheid biedt, moet de SpiroNose als screeningsinstrument kostbare tijdswinst opleveren. 

Niet in quarantaine

'De test geeft binnen enkele seconden uitsluitsel, in plaats van enkele dagen', vertelt Hans in 't Veen, longarts bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. 'Hiermee hoeft driekwart van de mensen dan niet in quarantaine. Daarnaast is de test veel minder vervelend dan de swab, omdat je alleen maar hoeft te blazen. De SpiroNose is hiermee een belangrijke aanvulling op de testen die momenteel beschikbaar zijn.'

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: