vrijdag, 27. november 2015 - 16:57 Update: 27-11-2015 21:47

Kabinet: 'Ongeoorloofde staatssteun in Starbucks-zaak niet overtuigend bewezen'

Kabinet: 'Ongeoorloofde staatssteun in Starbucks-zaak niet overtuigend bewezen'
Foto: Laura Hermanns
Den Haag

Het kabinet heeft besloten in beroep te gaan tegen de uitspraak in de Starbucks-zaak. Dit meldt het ministerie van Financiën vrijdag.

De Europese Commissie heeft in oktober gesteld dat Nederland staatssteun zou hebben verleend aan Starbucks Manufacturing. Het besluit van de Commissie is geplaatst tegen de achtergrond van de strijd tegen belastingontwijking door multinationals.

Het kabinet steunt deze strijd, zowel in Europees als in OESO-verband. Nederland wil graag snel internationaal afspraken maken om belastingontwijking tegen te gaan door transparantie te vergroten en verschillende nationale systemen beter op elkaar te laten aansluiten.

Het kabinet hecht grote waarde aan de Nederlandse praktijk van zekerheid vooraf, volledig in lijn met de wetgeving en internationale OESO-methoden. De uitspraak van de Europese Commissie in de Starbucks-zaak, sluit echter niet aan bij de nationale regelgeving en het OESO-kader. Hierdoor ontstaat onduidelijkheid en onzekerheid over welke regels op welke manier moeten worden toegepast.

In beroep

Om duidelijkheid en jurisprudentie te krijgen over de toepassing van zekerheid vooraf door middel van rulings, tekent het kabinet beroep aan tegen het besluit van de Commissie in de Starbucks-zaak. Het kabinet vindt dat de Commissie niet overtuigend aantoont dat de Belastingdienst zou zijn afgeweken van de wettelijke regels en dat sprake is van staatssteun.

Categorie:
Provincie: