zaterdag, 28. november 2015 - 17:20 Update: 29-11-2015 14:30

Meyer neemt stokje over van Marijnissen als nieuwe partijvoorzitter SP

Ron Meyer nieuwe partijvoorzitter SP
Foto: SP
Utrecht

Ron Meyer is zaterdag tijdens de verkiezing voor het nieuwe partijbestuur van de SP verkozen tot de nieuwe partijvoorzitter. Meyer neemt het stokje over van Jan Marijnissen die 27 jaar lang voorzitter van de partij was.

‘Gekozen worden, in een fabriek vol socialisten, is heel bijzonder en een ongelofelijke eer. Het is een verplichting tot bescheidenheid, inspanning én dienstbaarheid. Sharon en ik hebben een marathon gelopen. Dwars door het land. Het was af en toe een pittige wedstrijd maar laten we afspreken dat we straks aan het einde van dag de poorten van dit prachtige pand schouder aan schouder verlaten. De SP is meer dan de som der delen. Onze teamgeest maakt het verschil!' Dat zei Meyer in zijn toespraak tot het congres.

Ook Hans van Heijningen, Rosita van Gijlswijk, Maarten Hijink, Bart van Kent, Renske Leijten, Ronald van Raak, Tjitske Siderius, Pim Siegers, Lieke Smits, Arjan Vliegenthart, Patrick Zoomermeijer zijn gekozen in het nieuwe partijbestuur. Naast de twaalf leden die zaterdag werden gekozen bestaat het partijbestuur van de SP uit 20 regiovertegenwoordigers en uit de fractievoorzitters in de Eerste- en Tweede Kamer en het Europees Parlement.

Jan Marijnissen

Het XXI SP-congres, dat zaterdag in Utrecht bijeen was, heeft uitgebreid stil gestaan bij het vertrek van Jan Marijnissen. Hij was sinds 1988 voorzitter van de SP en kondigde kort voor de zomer zijn vertrek als voorzitter aan. SP-leider Emile Roemer memoreerde de lange strijd die Marijnissen heeft gevoerd om van de SP een grote partij te maken. 'Met opofferingsgezindheid heeft Jan de partij groot gemaakt. Hij stond er als dat nodig was. Jaar in jaar uit. Vele duizenden SP'ers hebben geleerd van zijn analytisch vermogen, politiek inzicht en organisatorisch talent.´

Categorie:
Provincie: