maandag, 30. november 2015 - 14:20 Update: 01-12-2015 11:47

Smart-OV proef gestart met betalen met je smartphone

Proef betalen in OV met je smartphone
Foto: Rover
Utrecht

Maandag is Smart-OV gestart, een proef waarbij reizigers kunnen in- en uitchecken in het openbaar vervoer met hun smartphone. Deze innovatie is een belangrijke stap om het betaalgemak in het openbaar vervoer te vergroten.

De Smart-OV proef is een gezamenlijk initiatief van alle openbaar vervoerbedrijven, tezamen met Translink, KPN en Vodafone. Tijdens de proef, die drie maanden duurt, krijgen tweehonderd reizigers de kans ervaring op te doen met deze nieuwe en makkelijke manier van betalen in het openbaar vervoer.

Alexandra van Huffelen, algemeen directeur GVB: "Smart-OV is een bijzonder project, voortgekomen uit een bijzondere samenwerking en een logische stap in deze tijd. Een echte innovatie op het gebied van betaalgemak voor de reiziger."

De vele verschillende merken en type smartphones vragen om een uitgebreide proef. De deelnemers ontvangen van Vodafone of KPN een nieuwe simkaart waar de OV-chipkaart op wordt geladen. In- en uitchecken gebeurt door de telefoon op dezelfde manier voor de kaartlezers te houden als de plastic OV-chipkaart. Reizigers kunnen in de Smart-OV app direct zien wat hun saldo is, of ze in- of uitgecheckt zijn en wat de rit gekost heeft. Ook zijn de laatste tien reistransacties terug te lezen.

Toekomst

Indien de proef succesvol is, streven de openbaar vervoerbedrijven, Translink, KPN en Vodafone er naar Smart-OV in 2016 aan een breed publiek aan te bieden. Ook andere telecombedrijven kunnen dan aansluiten.

Deelnemen

Geïnteresseerde reizigers kunnen zich opgeven via de website www.smart-ov.nl.  In de proef is ruimte voor 200 deelnemers, die uit het hele land worden geselecteerd. Als reizigers voldoen aan de voorwaarden en worden geselecteerd, kunnen zij met de OV-chipkaart op hun smartphone reizen bij alle openbaar vervoerbedrijven in Nederland. Een aantal populaire Android-toestellen met NFC is geschikt voor de proef. Smart-OV wordt door iPhone nog niet ondersteund.

Categorie:
Provincie: